Dibeybe’den Başağa’ya “fitne çıkarma girişimi” suçlaması

Dibeybe’den Başağa’ya “fitne çıkarma girişimi” suçlaması

Trablus’taki Başbakan Abdulhamid Dibeybe, Tobruk’taki Başbakan Fethi Başağa’nın, başkent Trablus’a gelmesinin ardından yaşanan silahlı çatışmalara işaret ederek, “Bu terörü, birlik olarak ve söz birliği yaparak yendik.” dedi. Başağa ise hükümetinin Sirte’de bugünden itibaren çalışmaya başlayacağını duyurdu. Bu arada dün Trablus’ta Müsiad şubesi açılışı yapıldı.

Trablus hükümetinin lideri Abdulhamid Dibeybe, “Hukumetena” adlı resmi sosyal medya sayfasında yayınlanan görüntülü konuşmasında, Başağa’nın bu sabahTrablus’a gelmesinin ardından bölgede yaşanan silahlı çatışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında Dibeybe, “Bu terörü birlik olarak ve söz birliği yaparak yendik, fitneye sebebiyet vermeye çalışanları engelledik.” ifadelerini kullandı.

Emniyet güçlerine güvenliği yeniden sağladıkları için teşekkür eden ve hüzünlü bir gün geçirdiklerini ancak başkentte herkesin iyi olmasından dolayı şükrettiğini dile getiren Dibeybe, “Libyalıların kanının dökülmemesi adına, Trablus’a girmeye çalışanların çıkışları için güvenli bir koridor açılmasına izin verdim.” diye konuştu.

Dibeybe, başkentte güvenliğin tamamen sağlandığını belirterek, “Tüm diplomatik misyonlara, ülke temsilcilerine ve büyükelçiliklere Trablus’ta güvenlik durumunun istikrarlı olduğunu ve normal görevlerini yerine getirebileceklerini temin ederiz.” dedi.

Yaşanan olaylardan sonra Trablus sokaklarında dolaştığını aktaran Dibeybe, “Libyalıların gözlerinde, silahlı kişilerin Trablus’a sızma girişiminden sonra korku ve güvensizlik ortamına geri dönülmesinden duydukları endişeyi gördüm ama aynı zamanda umut ve karşı koyma gücünü de gördüm.” dedi.

Dibeybe’den “siyasi intihar” benzetmesi

“Siyasi olarak intihar edenlerin” gecenin geç saatlerinde “fitne çıkarma girişiminde bulunduğunu” söyleyen Dibeybe, “Silahlı ve zırhlı araçlarla kente girerek korku saldılar.” dedi.

İktidarı ancak seçilmiş bir hükümete devredeceğini yineleyen Dibeybe, “Seçimleri bu yılın ortasında yapmaya hazır olduğumuzu ilan ediyoruz ancak Yüksek Seçim Komisyonunda hala seçimlerin yapılmasını engellemeye çalışan kesimler var.” şeklinde konuştu.

Başağa: Hükümetimiz Sirte’de çalışmaya başlıyor

Libya’nın doğusunda yer alan Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nin Başbakanlığa seçtiği Fethi Başağa, çarşamba gününden itibaren hükümetinin Sirte’den çalışmalara başlayacağını açıkladı.

Başağa, Sirte kentinde yaptığı görüntülü açıklamada, Trablus’a gelmesinin ardından Ulusal Birik Hükümeti taraftarları ile kendisini destekleyen silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Demokratik sürece ve hükümetin barışçıl bir şekilde devredileceğine inandıklarını savunan Başağa, hükümetinin çarşamba gününden itibaren Sirte kentinden çalışmalara başlayacağını ve Trablus’a ancak barışçıl yollar ile gireceğini söyledi.

Başağa dün sabah saatlerinde Trablus’a gelmişti.

Daha sonra Ulusal Birlik Hükümeti taraftarları ile Başağa’yı destekleyen silahlı gruplar arasında çatışma yaşanmış, bunun üzerine Başağa, Trablus’tan ayrılmıştı.

Başağa’nın Trablus’a gitme girişimi

Tobruk’taki Temsilciler Meclisince şubat ayında Başbakan seçilen Başağa, gece saatlerinde paylaştığı video mesajda başkent Trablus’a geldiğini duyurmuştu. Başağa mesajında, “Elhamdülillah başkente ulaştık. Karşılama çok iyiydi. Üç saatten beri tebrik mesajlarının arkası kesilmiyor. Yarın basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulunacağız. Libya halkına sesleneceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Fethi Başağa’nın önceki gece saatlerinde Trablus’a ulaşmasının ardından Abdulhamid Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti taraftarları ile Başağa’yı destekleyen silahlı gruplar arasında çatışma çıkmıştı.

AA muhabirine konuşan Ulusal Birlik Hükümeti kaynakları, çatışmalar üzerine Savunma Bakanlığına bağlı 444 Tugayı’nın Başağa’nın kentten güvenli şekilde ayrılmasını sağladığını aktardı.

Başağa hükümetinin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada da Başağa ve beraberindeki bazı kabine üyelerinin başkent Trablus’tan ayrıldığı doğrulanmıştı. Açıklamada, Başağa’nın “vatandaşların güvenliği ve kan dökülmesini önlemenin yanı sıra başkent Trablus’ta barışçıl yollarla çalışmalarına başlayacağı taahhüdünü yerine getirmek için” kentten ayrıldığı ifade edilmişti. Başağa’nın Trablus’ta görev yapan güvenlik güçlerine de teşekkür ettiği kaydedilmişti.

Başağa ve Dibeybe hükümetleri

Libya’da devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin planlandığı gibi 24 Aralık 2021’de yapılamaması üzerine, Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, 10 Şubat’ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Başağa’yı başbakan seçmişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisi’ni Cenevre Anlaşması’nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak, görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini açıklamıştı.

Ülkede yaklaşık 3 aydır Dibeybe ve Başağa’nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum Libya’nın yeniden şiddet sarmalına sürüklenmesi endişelerini artırıyor.

Trablus’ta Müsiad şubesi açıldı

MÜSİAD’ın Trablus ofisi Dün öğle saatlerinde Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Muhammed el-Huveyc, Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz ve MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı’nın katıldığı bir törenle açıldı.

Açılan Müsiad Trablus ofisi tarafından bir gala yemeği düzenlendi. Programa katılan Trablus Başbakanı Dibeybe, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin zor anlarda her zaman Libya’nın yanında olduğunu söyledi. Türk ve Libyalı iş adamlarını bir araya getiren buluşmanın iki ülke arasında iletişimin geliştirilmesini sağladığını belirten Dibeybe, bu gelişmenin “gerçek bir ticari köprü oluşturduğunu” ifade etti.

Dibeybe, bu platformu mutluluk ve memnuniyet içerisinde karşıladığını, yapılan bu başlangıca hükümet olarak gerekli desteği vereceklerini söyledi. Türkiye’yi kardeş ve ortak bir ülke olarak nitelendiren Dibeybe, “Türkiye geçmiş yıllar içerisinde çok büyük gelişimler kaydetti. Türkiye’nin yıllar içerisinde yapmış olduğunu bu gelişme ve bu gelişim süreci içerisindeki bu kazanmış olduğu tecrübeyi biz de kendi ülkemizde uygulamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Libya’yı bankacılık, altyapı, sanayi gibi birçok alanda geliştirmeyi ve yatırıma açık hale getirmeyi hedeflediklerini dile getiren Dibeybe, bu bağlamda Türk ve Libyalı iş adamları için gerekli fonların verilmesi noktasında destek sunacaklarını söyledi. Dibeybe, Türkiye’nin gıda ve sağlık alanında kaydettiği gelişmelere işaret ederek, Libyalı iş adamlarına Türk meslektaşlarıyla yardımlaşma içerisinde olma çağrısında bulundu.

Öte yandan, ticaret ve yatırım için sabit ve istikrarlı bir ortama ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Dibeybe, ülkesinin bu duruma adım adım ilerlediğini ifade etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *