İsveç, NATO’ya üyelik başvurusunda bulundu

İsveç, NATO’ya üyelik başvurusunda bulundu

İsveç Dışişleri Bakanlığında canlı yayında NATO’ya üyelik başvurusunu imzalayan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, İsveç için en iyisini yaptığını ileri sürdü.

Bakan Linde, başvuru belgesinin kısa sürede Finlandiya ile birlikte NATO’ya teslim edileceğini sözlerine ekledi.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, dün, parlamentoda yapılan görüşmeler sonrasında İsveç hükümetinin NATO’ya başvuru yapma kararı aldığını açıklamıştı.

Stoltenberg: Türkiye’nin güvenlik endişeleri giderilmeli

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda konuştuğunu, Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderilmesi gerektiğini bildirdi. Görüşmede Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine başvurma kararlarının ele alındığını belirten Stoltenberg, “Türkiye değerli bir müttefik ve herhangi bir güvenlik endişesi giderilmeli.” ifadesini kullandı.

Önceki açıklamasında ise Stoltenberg, “Avrupa’daki yeni güvenlik gerçeğini yansıtacak şekilde NATO’nun caydırıcılığını ve savunmasını güçlendirmek için önemli kararlar alacağız” demiş, “Finlandiya ve İsveç NATO’nun yakın ortaklarıdır. NATO’ya başvurmak kendi kararlarıdır” ifadelerini kullanmıştı.

Borrell: NATO’nun bunları aşacağını umuyorum

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ülkelerinin savunma bakanlarının toplantısının girişinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İlk olarak AB Komisyonu ve Avrupa Savunma Ajansının koordineli olarak savunma yatırımlarındaki boşluklara ilişkin hazırladığı analizin değerlendirileceğini belirten Borrell, bakanların Stratejik Pusula’nın uygulanması konusunu da ele alacağını belirtti. Borrell, bakanların Ukrayna’daki durumu ve ek 500 milyon avroluk askeri yardımı da görüşeceklerini aktardı.

Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelikleriyle ilgili Borrell, “Eminim ki; Konsey İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine mümkün olan en yüksek desteği verecekler. Türkiye’nin bazı itirazlar getirdiğini biliyorum. NATO’nun bunları aşacağını umuyorum. Ancak benim tarafımdan veya Savunma Konseyi tarafından bu üyelik için güçlü bir destek mevcut.” diye konuştu.

Savunma bakanları toplantısına NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yerine, Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana’nın katılacağı duyuruldu. Toplantıya, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov da video konferans yöntemiyle katılacak.

Peskov: Olası sonuçlar derinlemesine incelenmeli

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmak için başvurma kararı almalarını değerlendirdi.

Rusya’nın Finlandiya ve İsveç’le herhangi bir sınır anlaşmazlığının bulunmadığına dikkati çeken Peskov, “Öte yandan, Ukrayna NATO’ya katılsaydı Rusya NATO üyesi bir devletle sınır anlaşmazlığı yaşayacaktı ve bu da tüm bölgede ciddi güvenlik tehlikeleri yaratırdı.” diye konuştu.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının olası sonuçlarının derinlemesine incelenmesi gerektiğini anlatan Peskov, “Finlandiya ve İsveç’n NATO’ya katılımının kıtamızdaki (Avrupa) güvenlik mimarisini güçlendireceğine veya iyileştireceğine ikna olmadık.” dedi.

Peskov, söz konusu süreç nedeniyle endişe duyduklarını vurgulayarak, “Bu bizi endişelendiren bir konu. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının, mutlak suretle sağlanması gereken güvenliğimiz açısından ne tür sonuçları olacağını çok yakından izleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *