Orsam’da Irak paneli: ABD’nin Irak’taki öncelikleri değişmedi

Orsam’da Irak paneli: ABD’nin Irak’taki öncelikleri değişmedi

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) tarafından “Irak’ta Siyasi İstikrar: Riskler, Tehditler ve Fırsatlar” paneli düzenlendi. Ankara’da Orsam konferans salonundaki panele ABD’den Denis Natali, Irak’tan Hamza Şerif ve Türkiye Dışişleri Bakanlığından Anıl Bora İnan katıldı.

ORSAM Irak Koordinatörü Bilgay Duman moderatörlüğündeki panele ABD Ulusal Savunma Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Natali, Dışişleri Bakanlığı Irak ile İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Anıl Bora İnan ve eski Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı Nahrain Center Başkanı Hamza Şerif konuşmacı olarak katıldı.

‘ABD’nin Irak’taki dış politika öncelikleri değişmedi’

ABD’li Denise Natali, ABD açısından Irak’ta çeşitli fırsatlar ve risklerin olduğuna işaret ederek, ABD’nin Irak hükümetiyle stratejik müttefikliğini sürdürdüğünü söyledi. Natali, ABD’nin Irak’taki dış politika önceliklerinin değişmediğini kaydetti.

İran, Çin ve Rusya’nın Irak’ta çeşitli hedefleri ve varlıklarına değinen Natali, “Ukrayna işgali ve halen devam eden savaş bağlamında Rusya’nın Irak’ta ya da genel olarak Orta Doğu’da siyasi ve askeri nüfuzunu azaltıp azaltmayacağı konusu henüz kesinlik kazanmamıştır.” ifadesini kullandı.

Irak devletini temelde tehdit eden nedenlerin “kırılgan yapı ve aşırı parçalanma” olduğunu savunan Natali, bu parçalanmanın bütün gruplar arasında olduğunu belirtti.

‘Irak’ta güvenlik boşlukları PKK ve DEAŞ’a zemin açıyor’

Dışişleri Bakanlığı’ndan Anıl Bora İnan ise, Irak ile Türkiye arasında tarihi, kültürel ve sosyal ilişkiler olduğuna işaret ederek, “Türkiye tarihsel olarak Irak’ın siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemiş, Irak’ı hedef alan tüm müdahalelere karşı durmuştur.” dedi.

Irak’ta 2019’da başlayan protestolarda halkın, ülkedeki sisteme dair soru işaretlerinin olduğunu gösterdiğini söyleyen İnan, “Bu Irak açısından en önemi sınamalardan biri. Irak halkı, kapsayıcı mezhepçilikten uzak ve kendi sorunlarına çözüm bulan bir devlet istiyor.” diye konuştu.

Ülkedeki siyasi gerilimler nedeniyle oluşan güvenlik boşluklarının PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerine zemin açtığını kaydeden İnan, “Irak’ta bir an önce temsil gücü bulunan kapsayıcı bir hükümetin daha fazla zaman kaybetmeden göreve gelmesini destekliyoruz.” dedi.

‘Ukrayna’daki savaş, enerji arzı açısından Irak için bir fırsattır’

Eski Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı Nahrain Center Başkanı Hamza Şerif de, Irak’ın bölgedeki gerilimlerden olumsuz etkilendiğini dile getirdi.

Şerif, “Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş, enerji arzı açısından Irak için bir fırsattır.” ifadesini de kullandı.

Irak’ta hükümet çıkmazı

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *