Yunan parlamentosunda, ABD ile yapılan anlaşma üzerine sert tartışma

Yunan parlamentosunda, ABD ile yapılan anlaşma üzerine sert tartışma

Yunanistan eski başbakanı, Radikal Sol Koalisyon ve ana muhalefet lideri Çipras, “Ülkemize güvenlik garantisi sağlanmaksızın, her şeyi veren bir anlaşma imzalıyorsunuz.” dedi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise anlaşmayı savundu ve anlaşma ile ABD’nin Doğu Akdeniz’deki varlığını genişlettiğini vurguladı.

Yunanistan’da siyasiler, Yunanistan’ın ABD ile Ekim 2021’de imzaladığı Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşmasını değerlendirirken Türkiye ve ABD ile ilişkileri de ön plana çıkardı. ABD ile geçen ekim ayında imzalanan savunma anlaşması, parlamentoda yapılan oylamada 119’a karşı 181 oyla onaylandı.

Dışişleri Bakanı, Türkiye tehdidini kullandı

Anlaşmaya ilişkin Yunanistan Parlamentosunda yapılan tartışmalarda, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Türkiye’nin bazı dış politika faaliyetlerini Yunanistan için bir tehdit olarak nitelendirdi. Yunanistan’ın karşılaştığı tehdit unsurlarının çoğu kez yakın coğrafyanın ötesine çıktığını savunan Dendias, Afrika’daki gelişmeleri, göç meselesini, iklim krizini ve Balkanlardaki istikrar sorununu buna örnek olarak gösterdi.

Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesinin (UNCLOS) dünyanın herhangi bir yerinde uygulanmamasının Yunanistan için tehdit oluşturduğunu ileri süren Dendias, “Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatındaki (İİT) oylamalara ilişkin planları Yunanistan için bir tehdittir. Türkiye’nin Arap ve Müslüman dünyasında liderlik yapma ve Arap dünyasındaki Yunanistan’a dost yaklaşımları baltalama çabası Yunanistan için bir tehdittir.” diye konuştu.

Dendias, Türkiye’nin ABD’den F-16 satın alma perspektifine ilişkin “Türkiye’nin silah sistemlerinin seviyesinin yükseltilmesi bir sorundur çünkü Türkiye sürekli bizim egemenlik haklarımızı ihlal ediyor.” iddiasında bulunarak, Washington ziyaretinde bu konunun dile getirileceğini ifade etti.

Aleksis Çipras: Yunan dış politikasında yapılan en tehlikeli değişim

Meclis görüşmelerinde söz alan ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifakın (SYRIZA) Lideri Aleksis Çipras ise Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in, gelecek hafta ABD’ye yapacağı ziyarette, ABD Başkanı Joe Biden’dan Türkiye’ye F-16 satılmamasını istemesini talep etti. Çipras, Türkiye’nin ABD’den 40 yeni F-16 satın alma olasılığına ve Miçotakis’in ABD’ye yapacağı ziyarete ilişkin olarak, “Yunan halkının duymak istediği Türkiye’ye F-16 satılmasının iptal edilmesini gündeme getirecek olmanızdır.” dedi.

Her Yunanistan başbakanının ABD ile karşılıklı fayda mantığıyla pazarlık yapması gerektiğini savunan Çipras, “Ülkemize güvenlik garantisi sağlanmaksızın, her şeyi veren bir anlaşma imzalıyorsunuz.” diye konuştu.

Çipras, Miçotakis’i Yunanistan’ın geleneksel olarak NATO içerisinde ve ABD ile ilişkilerde yürüttüğü ılımlı ve dikkatli dış politika çizgisini terk etmekle suçlayarak, anlaşmanın son yıllarda Yunan dış politikasında yapılan en tehlikeli değişim olduğunu ifade etti.

Yunanistan’ın bu yöndeki arzusuna rağmen, ABD’nin Ege’deki İskiri Adası’nda üs kurmaya yanaşmamasına dikkati çeken Çipras, “ABD bir yandan operasyonları için Yunanistan’ı değerlendirmek istiyor ama öte yandan Türk-Yunan sorunlarına karışmamak adına adalara da herhangi bir şekilde karışmıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Miçotakis: ABD, Yunanistan’daki ayak izini artırmaya karar verdi

Başbakan Kiryakos Miçotakis, ABD ile yapılan anlaşmayı “sadece savunma ve diplomasiyi değil, aynı zamanda ekonomiyi ve enerjiyi de etkileyen bir anlaşma” olarak tanımladı. Miçotakis, “Öncelikle, bu anlaşma önemlidir, çünkü Yunanistan’daki Amerikan varlığının her 5 yılda bir yenileneceğine ve her iki tarafın da gerekli gördüğü takdirde feshetme hakkına sahip olacağı açık taahhüdünü içerir. ABD, Yunanistan’daki ayak izini artırmaya karar verdi” dedi.

Miçotakis ayrıca, ABD ile iş birliği sürecinin Yunanistan’ın çıkarlarına hizmet ettiğini savunarak, “Bu anlaşma ikili bir protokol olmaktan çıkıyor ve komşularımızın her türlü çılgınlığı karşısında uluslararası meşruiyeti garanti eden ihtiyatlı bir Avrupa ve NATO ortağı olarak Yunanistan’a bir garanti haline geliyor.” dedi.

Miçotakis, ABD’nin Doğu Akdeniz’deki varlığını enerji nedeniyle genişlettiğini ileri sürerek, “Ülkemiz, ABD’nin daha geniş bölgedeki ana ortağı ve muhatabı haline geliyor. Avrupa kıtasında sıcak bir savaş ve küresel bir enerji kargaşası ile istikrarsız durumu hesaba katarsak Akdeniz’de hidrokarbon aramaları ön plana çıktı” diye konuştu.

Miçotakis, Türkiye ile birlikte NATO’nun güneydoğu kanadında yer aldıklarını ve Yunanistan’ın coğrafi konumu gereği ‘Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’de söz sahibi olabileceğini’ sözlerine ekledi.

Gelecek hafta salı günü Washington’da yapacağı temaslarda, Türk savaş uçaklarının Ege’deki faaliyetlerini şikâyet edeceğini de söyleyen Miçotakis, Ege’deki gerginliğin Türkiye yüzünden sürdüğünü, Fransa’dan savaş uçağı alımının dengeleri değiştireceğini öne sürdü.

ABD karşıtı protesto

Yunanistan’ın başkenti Atina’da bulunan tarihi Akropolis Tapınağı’nda, ABD’nin Yunanistan’daki üslerine ve savaşa karşı eylem gerçekleştirdi. Yunanistan Komünist Partisinin (KKE) düzenlediği eylemde, protestocular Akropolis’te, “Savaşa hayır. Katılıma hayır. Ölüm üslerine hayır.” yazılı pankart açtı.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) öncülüğünde toplanan yüzlerce kişi, ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması ve savaş karşıtı protesto gösterisi düzenledi. Anlaşma ile NATO üslerinin ülkedeki konuşlanma süresinin uzatılmasına karşı olan göstericiler tarafından, “Halk katillerine toprak yok, su yok”, “NATO’dan çekilin”, “Üsleri kapatın”, “Müdahalelere karışmayın” sloganları atıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *