DEAŞ karşıtı koalisyon ABD liderliğinde Fas’ta toplandı

DEAŞ karşıtı koalisyon ABD liderliğinde Fas’ta toplandı

ABD öncülüğündeki, DEAŞ karşıtı koalisyonunun bakanlar toplantısı dün Fas’ta yapıldı. Türkiye’den Mevlüt Çavuşoğlu’nun iştirak ettiği toplantıya, 80 ülkeden katılım gerçekleşti. Aslen yahudi olan ABD temsilcisi Victoria Nuland, Suriye’de SDG bölgesi için geçen yıl 45 milyon dolar toplandığını, bu yıl 350 milyon dolar toplamak istediklerini söyledi.

Fas’ın Marakeş kentinde dışişleri başta olmak üzere bakanlar düzeyinde başlayan toplantıya Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılırken, Kovid-19 tedavisi gören ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in yerine ise ABD’den Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland iştirak etti.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ortak davetiyle düzenlen toplantıya, 50’si dışişleri bakanı ve bakan düzeyinde olmak üzere 80 ülke katıldı.

Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıda, Afrika’dan 15, Avrupa’dan 37, Amerika’dan 2, Asya’dan 7, Arap dünyasından 13 ülke ile iki gözlemci ülkenin yanı sıra Arap Birliği, Avrupa Birliği, Interpol, NATO ile Sahil-Sahra Devletleri Topluluğu (CEN-SAD) kurumlarının temsilcileri de yer aldı.

ABD öncülüğünde 2014’te kurulan DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun bünyesinde, Benin’in eklenmesiyle 85 ülke ile dünyanın çeşitli bölgelerine ait uluslararası kuruluş bulunuyor.

Fas: DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyon Afrika’ya odaklanacak

Bakanlıktan, daha önce yapılan yazılı açıklamada, Marakeş kentinde düzenlenen toplantının Afrika kıtası başta olmak üzere Orta Doğu ve diğer bölgelerdeki “terör tehdidine” odaklanacağı belirtilmişti. Açıklamada, “Uluslararası koalisyon, aylar önce ‘Africa Focus Group’ adı altında Afrika’ya odak grubunun kurulduğunu açıklamıştı. Bu aşamanın Marakeş Toplantısı’nda ele alınması ve Afrika’da artan aşırılıkçılıkla mücadele için ek direktifler ve somut cevaplar alınması bekleniyor.” ifadeleri kullanılmıştı.

Toplantının, terörizmle mücadelede, Afrika’da barış, güvenlik ve istikrarı desteklemede Fas’ın bölgesel ve uluslararası düzeyde önemini artıracağı vurgulanmıştı. Açıklamada ayrıca, koalisyon bakanlarının, daha önce DEAŞ saldırılarından etkilenen alanlarda istikrarı sağlama çabalarıyla, bu terör örgütü tarafından izlenen aşırılıkçı propaganda karşısında stratejik iletişim alanındaki girişimleri gözden geçireceği kaydedildi.

Çavuşoğlu Twitter’dan açıklama paylaştı

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından, Fas’ın Marakeş kentinde 76 devlet ve uluslararası kurumun katılımıyla düzenlenen toplantıya ilişkin açıklamasında, “Ülkemizin DEAŞ dahil tüm terör örgütleriyle kararlı mücadelesini anlattık.” ifadesini kullandı.

PKK/YPG gibi terör örgütleri aracılığıyla DEAŞ’la mücadele edilemeyeceğine dikkati çeken Çavuşoğlu, “PKK/YPG gibi terör örgütleri eliyle DEAŞ’la mücadelenin başarılı olamayacağını bir kez daha vurguladık.” ifadelerine yer verdi.

​​​​Çavuşoğlu toplantı öncesinde, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, İspanyol mevkidaşı Albares ile NATO’nun Madrid’deki zirvesinin hazırlıklarını, iki ülke ilişkilerini ve Ukrayna’daki son durumu ele aldı.

Çavuşoğlu’ndan ABD’ye ve Fas’a teşekkür

Çavuşoğlu, DEAŞ’a karşı uluslararası koalisyonun bakanları toplantısı kapsamında bulunduğu Fas’ın Marakeş kentinde Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Fas’ta bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğu kaydeden Çavuşoğlu, mevkidaşı Burita’ya, Fas’a ve ABD’ye toplantıyı düzenledikleri için teşekkür etti. Çavuşoğlu, bu toplantının zamanlamasının çok önemli olduğunu düşündüğünü dile getirerek Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da ve Afrika’da, Sahel bölgesinde DEAŞ terör örgütünün saldırılarının arttığını gördüklerini söyledi.

Bu vesileyle mevkidaşı Nasır Burita ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Çavuşoğlu, “İkili ilişkilerimizi değerlendirdik ama özellikle ikili ticaret hacmimizi artırmak, dengeli hale getirmek ve yatırımları artırmak için daha fazla çalışmamız gerektiği konusunda mutabıkız. Bununla ilgili gerekli mekanizmaların toplantılarını önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğiz. Kardeşim Nasır’ı en kısa zamanda Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyacağım.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Burita ile ikili ve bölgesel meselelere ilişkin Ukrayna savaşı, savaş sonrası nelerin beklendiği, her iki ülkeyi de ilgilendiren Libya’daki durum ile bölgedeki diğer gelişmeleri ele aldıklarına işaret ederek “Bu konularda Fas ve Türkiye’nin görüşleri uyuşuyor.” dedi.

Sahel bölgesinin yanı sıra Kuzey Afrika’nın barış, istikrar ve refahı Akdeniz, Afrika, Orta Doğu hatta Avrupa’nın istikrarı için vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Bölge ülkelerinin özellikle birbirlerinin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşılıklı saygı temelinde geliştireceği ilişkiler, kalıcı istikrar için şarttır.” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin her zaman ülkelerin toprak bütünlüğü, sınır bütünlüğü konusunda ilkesel tavır sergilediğini belirterek “Bu çerçevede kardeş Fas’ın da toprak bütünlüğü, sınır bütünlüğü ve egemenliğini desteklediğimizi her zaman olduğu gibi bir kez daha vurgulamak isterim.” değerlendirmesinde bulundu.

Nasır Burita: “Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek için çalışıyoruz”

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita da basın toplantısında, “Fas Kralı 6. Muhammed ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda Türkiye ile ikili ilişkileri güçlendirme noktasında çalışıyoruz.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu ile bu bağlamda iki ülke arasındaki iş birliği mekanizmalarının devreye konulması noktasında anlaşmaya vardıklarını belirten Burita, yakın zamanda Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini kaydetti.

Burita, Bakan Çavuşoğlu ile Fas-Türkiye Ekonomi Komitesinin toplantısının düzenlenmesinin gerekliliği konusunda da anlaşmaya vardıklarını belirterek, iki ülke arasındaki özel sektör görüşmelerini artıracaklarını ve Türkiye ile ortaklığı güçlendireceklerini ifade etti.

İki ülke arasında çeşitli bölgesel ve uluslararası konularda görüş birliğinin olduğuna işaret eden Burita, “Türkiye’nin Batı Sahra konusundaki tutumunu takdir ediyoruz ve Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. Biz de aynı şekilde, ortaklığı güçlendirme hırsı olan iki Müslüman ülke olarak, temel meselelerinde Türkiye’nin yanında yer alıyoruz.” dedi.

Burita, iki dost ve ortak ülke arasındaki kardeşlik ilişkileri çerçevesinde bir dizi konuda Türkiye ile telefonla sürekli temas halinde olduğunu vurgulayarak, Türkiye ile özellikle Libya konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Türkiye’nin bölgesel ve küresel birçok konuda aktif rol oynadığına dikkati çeken Burita, Türk mevkidaşı ile iki ülke arasındaki ikili ilişkileri görüştüğünü vurguladı.

ABD temsilcisi Nuland: 350 milyon dolar toplamak istiyoruz

Fas’ın Marakeş kentinde 80 devlet ve uluslararası kurumun temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun bakanlar toplantısı sonrasında Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ile ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Büyükelçi Victoria Nuland, DEAŞ ile mücadelenin öneminin yanı sıra özellikle Suriye’nin bazı bölgelerine yönelik atacakları adımlara değindi.

ABD’nin geçen yıl, Suriye’de SDG ismini kullanan YPG/PKK terör örgütünün işgali altında bölgelere destek için koalisyon ortaklarından 45 milyon dolar topladığını söyleyen Nuland, bu yıl ise 350 milyon dolar toplamak istediklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Büyükelçi Nuland, ayrıca “ABD, Suriye’de DEAŞ’tan alınan (Beşar Esad) rejiminin kontrolü dışındaki bölgelerde özel ekonomik yatırım faaliyetlerini kolaylaştırmak için önümüzdeki birkaç gün içinde genel bir lisans çıkarma niyetinde.” ifadelerini kullandı..

Bu genel lisansla, o bölgelere yatırım yapan şirketler ABD’nin Suriye yaptırımlarından muaf tutulmuş olacak. Bu adım YPG/PKK’nın büyük ölçüde ABD desteğiyle işgal ettiği bölgeler için geçerli olacak ancak rejimin kontrolü altında olmayan Suriye Milli Ordusunun kontrol ettiği bölgelerin de bu muafiyetten yararlanabileceği ifade ediliyor.

ABD daha önce Suriye’de terör örgütü YPG/PKK’nın işgal ettiği Deyrizor’daki petrol tesislerinde faaliyet gösteren bir Amerikan şirketinin yaptırım muafiyetini kaldırmıştı.

AA’nın haberine göre; kaynaklar, uygulamaya konulacak bu yaptırımlardan muafiyet lisansının petrol faaliyetlerini kapsamayacağını, sadece tarım ve inşaat işleri için geçerli olacağını iddia ediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *