Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması Ankara’da başlatıldı

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması Ankara’da başlatıldı

ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında varılan mutabakat neticesinde Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması’nın Ankara’da başlatıldığı bildirildi. Türk Dışişleri Bakanlığı ortak bir açıklama yayınladı, ABD Ticaret Bakanlığından bir yetkilinin de Ankara’ya geleceğini duyurdu.

Türk Dışişleri Bakanlığından yapılan Türkiye-ABD Stratejik Mekanizmasına yönelik ortak basın açıklamasında, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında Roma’da 2021 Ekim ayında gerçekleştirilen görüşmede varılan mutabakat uyarınca, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması 4 Nisan 2022 tarihinde Ankara’da başlatılmıştır.” denildi.

Dışişleri Bakanlığının yayınladığı ortak açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Sayın Cumhurbaşkanımız ile ABD Başkanı Biden arasında Roma’da 2021 Ekim ayında gerçekleştirilen görüşmede varılan mutabakat uyarınca, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması 4 Nisan 2022 tarihinde Ankara’da başlatılmıştır. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ve ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland’ın gerçekleştirdikleri heyetlerarası görüşmede, ekonomik ve savunma işbirliği, terörle mücadele, bölgesel ve küresel meseleler dahil olmak üzere iki ülkenin ortak çıkarlarının bulunduğu konu başlıkları gözden geçirilmiştir. Türkiye ve ABD, Ukrayna’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına dair ortak taahhütlerini yinelemişlerdir. ABD, Türkiye’nin savaşa adil ve diplomatik bir çözüm bulunmasını kolaylaştırmak amacıyla sergilediği çabaları memnuniyetle karşılamıştır.

ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Marisa Lago, Stratejik Mekanizmanın ekonomik ve ticari boyutundaki işbirliğini geliştirmek üzere 5-6 Nisan 2022 tarihlerinde Ankara’yı ziyaret edecektir.

Türkiye ve ABD, Stratejik Mekanizma çerçevesinde Dışişleri Bakanları düzeyindeki toplantının bu yıl düzenlenmesini amaçlamaktadır.”

ABD’li Victoria Nuland’ın Ankara ziyareti

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, Ankara’da Dışişleri Bakanlığında Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile görüştü. Bakanlıktan edinilen bilgiye göre Victoria Nuland, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de kısa bir süre görüşme gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Nuland’ın bölgesel güvenlik ve ekonomi konularıyla ilgili ikili ilişkileri görüşmek üzere 2-9 Nisan’da Fransa, Türkiye, Yunanistan, Almanya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) ziyaret edeceği bildirilmişti. Ziyaret sırasında Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Ilan Goldenberg ve Müsteşar Yardımcısı Erika Olson’ın Nuland’a eşlik edeceği, Türkiye ziyaretine ayrıca Dışişleri Müsteşar Yardımcıları Karen Sasahara ve Jennifer Gavito’nun katılacağı belirtilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *