Cumhurbaşkanlığı kabinesinde yeni istifa

Cumhurbaşkanlığı kabinesinde yeni istifa

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Tarım ve Orman Bakanı olarak atanan Bekir Pakdemirli görevden affını istedi. Talebi kabul edilen Pakdemirli’nin yerine Tarım ve Orman Bakanlığına Vahit Kirişci atandı. Kabinede son değişim 29 Ocak’ta Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün istifası ile gerçekleşmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla atama kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, istifası kabul edilen Bekir Pakdemirli’den boşalan Tarım ve Orman Bakanlığına Vahit Kirişci getirildi. Atama, Anayasa’nın 104 ve 106’ncı maddeleri gereğince yapıldı.

Vahit Kirişci kimdir?

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 4 Aralık 1960’ta, Kahramanmaraş’ta doğdu. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesini bitiren Kirişci, yüksek lisansını aynı fakültenin Fen Bilimleri Enstitüsünde, doktorasını İngiltere Cranfield Üniversitesinde tamamladı.

Kirişci, Tarım ve Köyişleri Bakanlığında teknik eleman olarak çalıştı, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinde öğretim üyesi olarak ders verdi.

1995’te doçent, 2001’de profesör olan Kirişci, bir kısmı yabancı dilde olmak üzere, çok sayıda makale, kitap, komisyon raporu ve bildiri türünde yayın yaptı. Birçok sivil toplum kuruluşunda yönetici olarak görev üstlenen Kirişci, 22’nci dönemde AK Parti’den Adana Milletvekili seçildi. Aynı dönemde Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Üyesi olarak, Başkanvekilliği görevini yürüten Kirişci, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundu ve 23’üncü dönemde aynı göreve yeniden seçildi.

Kirişci, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Tarım ve Orman Bakanı oldu.

İngilizce bilen Kirişci, evli ve 3 çocuk babası.

Bekir Pakdemirli kimdir?

2018 yılında Cumhurbaşkanlığı sisteminin başlamasının ardından açıklanan yeni kabine ile birlikte Tarım ve Orman Bakanı olarak göreve atanmıştı.

ANAP dönemi eski bakanlarından Ekrem Pakdemirli’nin oğlu Bekir Pakdemirli, 1973 yılında İzmir’de doğdu. Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olan Pakdemirli, Başkent Üniversitesinde İşletme Yüksek Lisans ve Celal Bayar Üniversitesinde iktisat doktora çalışmalarını tamamladı.

Gıda, bilgisayar ve otomotiv alanında çeşitli şirketlerin kuruluşunda bulunan ve yöneticiliğini yapan Pakdemirli, çok uluslu McCain Foods şirketinde üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu.

Albaraka Türk Katılım Bankası, BİM AŞ, Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’de yönetim kurulu üyeliklerini sürdüren Pakdemirli’nin çeşitli STK’larda üyelikleri yanında, deniz kaptanlığı, pilotluk ve amatör telsizcilik hobileri bulunuyor.

Geçtiğimiz ocak ayında Adalet Bakanı Abdülhamit Gül istifa etmiş, yerine Bekir Bozdağ atanmış; geçtiğimiz aralık ayında istifa eden Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yerine de Nureddin Nebati getirilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *