Lavrov: Batı’nın kibirli felsefesine son verilmeli

Lavrov: Batı’nın kibirli felsefesine son verilmeli

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Batı’nın üstünlük, seçkinlik ve müsamahakarlık duygusuna dayanan kibirli felsefesine son verilmelidir. Devletlerin egemen eşitliği, BM tüzüğünün temel ilkesidir.” ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 49. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi Oturumu için gönderdiği video mesajda, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında, Batı’nın eski Sovyet ülkelerinde askeri tesis kurmaması gerektiğini belirten Lavrov, bazı Avrupa ülkelerinin Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) nükleer silahlarına ev sahipliği yapıyor olmasını kabul edilmez bulduklarını ve bu silahların ABD topraklarına geri dönmesi gerektiğini vurguladı. Lavrov “Amerika’ya ait nükleer silahların evine dönme vakti geldi. “ dedi. Lavrov “ABD’nin Avrupa’daki nükleer silahlarının varlığı, Moskova için kesinlikle kabul edilemez” ifadelerini kullanırken

Dünyadaki durumun kötüleştiğini belirten Lavrov, “Bunun nedeni, ABD ve müttefiklerinin, uluslararası topluma kurallara dayalı kendi düzenini agresif şekilde dayatmaya devam etmesidir. Bu düzenin insan haklarını ne şekilde etkilediği Ukrayna örneğinde görülüyor.” dedi.

Ukrayna’da insan haklarının ihlal edildiğini vurgulayan Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus ordusuna Ukrayna’da özel askeri operasyonu başlatma konusunda 24 Şubat’ta talimat verdiğini anımsattı.

Lavrov, “Eylemlerimizin amacı, müttefik yükümlülüklerimizi yerine getirerek, insanların kurtarılması ve Ukrayna’nın silahlardan ve Nazilerden arındırılmasıdır. Bu, Ukrayna’nın silahlarla donatılarak, NATO’ya çekilmesi girişimlerinin ışığında özellikle güncel bir konudur.” diye konuştu.

Rusya ve Ukrayna temsilcileri arasında savaşın durdurulması amacıyla müzakereler sürecinin dün başlatıldığına dikkati çeken Lavrov, “Ukrayna tarafının durumun ciddiyetini, sorumluluğunu, bağımsız hareket etmesi, anlaşabilmesi ve Minsk anlaşmalarıyla ilgili durumun tekrar yaşanmaması gerektiğini anlayacağını umuyoruz.” dedi.

“Batı’nın kibirli felsefesine son verilmeli”

Batı ülkelerinin Rusya’ya karşı siyaset izlediklerini belirten Lavrov, “Yugoslavya, Irak, Libya, Afganistan’da yüz binlerce insanın öldürülmesinden, insan hakları ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edilmesinden sorumlu olan ABD ve müttefikleri, bir kez daha çifte standartlar uyguluyor.” ifadesini kullandı.

Batı’nın ülkesine yönelik “yasa dışı yaptırım” uyguladığını söyleyen Lavrov, “Batı’nın üstünlük, seçkinlik ve müsamahakarlık duygusuna dayanan kibirli felsefesine son verilmelidir. Devletlerin egemen eşitliği, BM tüzüğünün temel ilkesidir.” dedi.

Lavrov “Stratejik istikrar için ABD ile çalışmaya hazırız” dedi ve “ABD’nin Avrupa’dan nükleer silahları çekmesinin zamanı geldi” diye ekledi. Batı’nın Rusya’ya şimdiye kadar yasal olarak bağlayıcı, uzun vadeli güvenlik garantileri sağlamadığını belirten Lavrov, “Garantiden kastımız; Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya üye olmasından, NATO’nun daha fazla genişlemesinden vazgeçilmesidir. Batı’nın eski SSCB ülkelerinde askeri altyapılar oluşturmasından vazgeçmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, Avrupa ülkelerinde ABD’ye ait nükleer silahlar bulunmasını eleştirerek, “Amerikan nükleer silahlarının bazı Avrupa ülkelerinde bulunması, Rusya için kabul edilemez. Bu silahların ABD’ye çoktan iade edilmesi gerekiyordu.” diye konuştu.

Öte yandan konferansta ekranlara Lavrov’un konuşması yansıtılırken, AB ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkenin temsilcisi Rusya Dışişleri Bakanı’nı protesto ederek salondan ayrıldı.

Lavrov’a protesto

Lavrov’un konuşmasının başlamasından hemen sonra, Ukrayna Büyükelçisi ile AB, İngiltere ve ABD diplomatları protesto amacıyla salondan ayrıldı. Rusya Dışişleri bakanı Sergey Lavrov’un konuşması, boş salona yapıldı.

Soygun: Ordu hedeflerine ulaşana kadar sürecek

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, askeri yetkililerle yaptığı toplantıda, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa dair açıklamalarda bulundu. Batı’nın Ukrayna halkını Rusya ile mücadelede kullandığını belirten Şoygu, “Bizim için önemli olan, Rusya’nın Batı ülkeler tarafından oluşturulan askeri tehditten korunmasıdır.” dedi.

Şoygu, Rus ordusunun sivillerin hayatının korunması için gerekli önlemleri aldığını ileri sürerek, “Saldırılar, yüksek hassasiyetli silahlar ile yalnızca askeri hedeflere yapılıyor. Rusya Silahlı Kuvvetleri, hedeflerine ulaşana kadar özel askeri operasyona devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Batı ülkeleri Ukrayna’ya karşı savaşa zorluyor” açıklamasında bulundu.

TASS haber ajansının aktardığına göre, Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna birliklerinin Azak Denizi’ne çıkışının tamamen engellendiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev’de Ukrayna istihbaratına ait “enformasyon saldırısı” yapan merkezi yüksek hassasiyetli silahlarla vuracağını duyurdu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *