BM Güvenlik Konseyi, Husiler konusunda karar aldı

BM Güvenlik Konseyi, Husiler konusunda karar aldı

Rusya’nın da aralarında olduğu 5 daimi üyeye ve 10 geçici üyeye sahip Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İngiltere’nin konseye sunduğu tasarıyı görüştü ve Husileri terör örgütü ilan etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Yemen’deki Husileri ilk kez “terör örgütü” olarak tanımlarken, örgüte yönelik uluslararası silah ambargosu yaptırımlarını uzattı.

İngiltere’nin konseye sunduğu ilgili tasarı, 15 üyeden 11’inin oyu ile kabul edildi.

4 ülke, İrlanda, Meksika, Brezilya ve Norveç oylamada çekimser kaldı.

5 daimi üye: ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin

10 geçici üye: BAE, Brezilya, Gana, Gabon, Arnavutluk, Hindistan, İrlanda, Kenya, Meksika, Norveç (ilk 5 üye, BM’nin 5 coğrafi grubu arasından 2 yıllığına BM Genel Kurulunda seçildi görevi 1 ocakta göreve başladı), (ikinci 5 üye, her yıl yenilenen üyelerden)

Kabul edilen tasarı, üye devletlere “kara ve deniz yolları üzerinden silah ve bileşenlerinin kaçakçılığıyla mücadele çabalarını artırma” çağrısında bulunuyor ve tüm üye devletlerden bu tür aktarımları önlemek için yükümlülüklerini yerine getirmesi isteniyor.

Konsey, BAE ve Arabistan’a saldırıların durdurulmasını istedi

Öte yandan söz konusu tasarıda, Yemen’deki İran destekli Husiler, ilk kez BMGK tarafından “terör örgütü” olarak nitelendirildi. Grubun Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerine yönelik “terör saldırılarının” kınandığı açıklamada, bu saldırıların bir an önce durdurulması çağrısı yapıldı.

Yemen’deki iç savaş

Yemen’deki İran destekli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

ABD destekli Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise, Mart 2015’ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede yaklaşık 7 yıldır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin Yemenli yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen’de iç savaş nedeniyle büyüyen açlık krizi ise korkunç boyutlara ulaştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *