Beyaz Saray: Putin, NATO’yu birleştiren kişidir, kendisine teşekkür etmeliyiz

Beyaz Saray: Putin, NATO’yu birleştiren kişidir, kendisine teşekkür etmeliyiz

Beyaz Saray sözcüsü, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, modern tarihte NATO’yu en çok birleştiren kişidir. Bu nedenle de kendisine teşekkür etmeliyiz.” dedi. Ayrıca, ‘savaşın bir parçası olmayı planlamadıklarını’ vurguladı.

Psaki, Beyaz Saray’daki günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, ABD’nin Ukrayna üzerinde “uçuşa yasak bölge” oluşturmayı planlayıp planlamadığı sorusunu yanıtladı.

‘Savaşın bir parçası olmayı planlamıyoruz’

Şu anda Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili her seçeneğin masada olduğunun altını çizen Psaki, şöyle konuştu: “Ancak Başkan Joe Biden, Rusya ile savaşmaları için Ukrayna’ya asker göndermeyeceğini sürekli söylüyor. Uçuşa yasak bir bölge oluşturmak bunun korunmasını gerektirir, bu durumda da Amerikan askerinin bölgede görevlendirilmesi gerekir. Bu, Rusya ile doğrudan bir çatışma, belki de savaş olur. Biz bu savaşın bir parçası olmayı planlamıyoruz.”

‘Putin, NATO’yu en çok birleştiren kişi’

Psaki, Batı ülkelerinin Rusya’ya karşı güçlü bir ittifak kurduğunu savunarak, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, modern tarihte NATO’yu en çok birleştiren kişidir. Bu nedenle de kendisine teşekkür etmeliyiz.” yorumunda bulundu.

Ukrayna’nın üyelik için Avrupa Birliğine (AB) resmi talep göndermesine ilişkin Psaki, “Ukrayna’yı alıp almamak tamamen AB’nin alacağı bir karar.” ifadesini kullandı.

Psaki, ABD Başkanı Joe Başkan’ın salı akşamı Kongre ortak oturumunda yapacağı “Birliğin Durumu” konuşmasında, Ukrayna konusunda atılan ve atılacak adımları değerlendireceği bilgisini verdi.

Rusya’ya ekonomik baskı uygulamayı sürdüreceklerinin altını çizen Psaki, “ABD, Putin’in Ukrayna işgali sonucunda küresel piyasada, küresel enerji piyasalarında oluşabilecek etkilerle mücadele için adımlar attı.” değerlendirmesinde bulundu.

NATO Askeri Komite toplantısı yapıldı

Rusya’nın Ukrayna saldırısının 6. gününde, NATO’dan yapılan açıklamada, olağanüstü nitelikli NATO Askeri Komitesi Toplantısı’nın Amiral Rob Bauer başkanlığında yapıldığı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de toplantıya katıldığı duyuruldu.

NATO üyesi 30 ülkenin genelkurmay başkanlarının, sivillerin de dahil olduğu çok sayıda can kaybına neden olan Rusya’nın saldırısını kınadığı belirtildi. NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Rob Bauer, toplantıyla ilgili açıklamasında, birçok NATO ülkesinin Ukrayna’ya askeri destek ve insani yardım sunduğunu, bu konuda koordinasyonun önem taşıdığını bildirdi.

Genelkurmay başkanlarının, NATO’nun caydırıcılık ve savunma durumu ile tüm bölgelerdeki teyakkuz faaliyetlerini değerlendirdiği belirtildi. NATO, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında tarihinde ilk kez toplu savunma kapsamında NATO Mukabele Kuvveti’ni harekete geçirme ve kuvvetin unsurlarını Doğu Avrupa’da görevlendirme kararı almıştı.

Toplantıya Türkiye adına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in katıldığı bildirilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *