ABD, Ukrayna’daki Rus saldırısına ilişkin rakamlar yayınladı

ABD, Ukrayna’daki Rus saldırısına ilişkin rakamlar yayınladı

İsmini vermekten kaçınan, ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna’ya çoğu kısa menzilli balistik füze olmak üzere 320 füze fırlattığını ve Ukrayna sınırına yığılan Rus askerlerinin üçte ikisinin şu anda Ukrayna içinde olduğunu belirtti.

Gazetecilere internetten açıklama

AA’nın aktardığına göre, adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Pentagon yetkilisi, çevrim içi yaptığı toplantıda, gazetecilere Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısında yaşanan son gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını yakından izlediklerini belirten yetkili, Rusya’nın bugüne kadar çoğu kısa menzilli balistik füze olan 320 füzeyi Ukrayna’ya fırlattığını, bazı fırlatmaların ise başarısız olduğunu aktardı.

Yetkili, Rus askerlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’in şehir merkezine en fazla 30 kilometre yaklaşabildiğini ileri sürerek, “Rusya’nın Ukrayna sınırına yığdığı askerlerinin üçte ikisi şu anda Ukrayna sınırları içinde.” bilgisini verdi.

‘Ruslar ivme kaybetti’

Rusların henüz Ukrayna’da herhangi bir şehri ele geçiremediğini ancak bu niyetlerinin sürdüğünü iddia eden yetkili, “Rusların ivme kaybettiğini görüyoruz, sert bir direnişle karşı karşıyalar. Ruslar yakıt ve lojistik sıkıntısı çekmeye devam ediyor.” dedi.

Yetkili, Rusya’nın Kiev’in 150 kilometre kuzeyindeki Çernigiv kentini ağır kuşatma altına aldığına dikkati çekerek, Ukrayna’nın “kahramanca” mücadele verdiğini sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Montrö kararı

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ukrayna’da yaşananları “savaş” olarak nitelendirerek, Montrö Boğazlar Sözleşmesini uygulayacağını açıklamasına ilişkin yetkili, “Savaş tanımına kesinlikle katılıyoruz. Bu konuda yorumum yok.” yanıtını verdi.

Yetkili, bugüne kadar 120 Amerikan vatandaşının Ukrayna’dan Polonya’ya geçtiğini ve Amerikan askerlerinin yardımına şu ana kadar ihtiyaç duymadığını söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *