Ortaylı: Boğazlardan kimsenin geçişini engelleyemeyiz

Ortaylı: Boğazlardan kimsenin geçişini engelleyemeyiz

Habertürk’te katıldığı programda Prof. İlber Ortaylı, ‘Boğazları kapatma diye bir statümüz yok, Montrö’yü kendimiz ihlal etmiş oluruz’ dedi.

Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ukrayna’nın Türkiye’ye yönelik Montrö talebiyle ilgili olarak “Karadeniz ülkeleri kendi limanlarına dönmek şartıyla girer çıkar, buna deniz kuvvetleri dahil. Bizim boğazları kapatma diye bir statümüz yok” açıklamasında bulundu.

Tarihçi İlber Ortaylı, katıldığı televizyon programında Rusya’nın Donbass operasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ortaylı, “Çok NATO’cu, çok Amerikancı görüşler demode şeylerdir. Bu gibi tiplere ‘Siz hala büyükannenizin siyasetiyle mi gidiyorsunuz?’ demek lazım” ifadelerini kullandı.

Habertürk yayınında konuşan Ortaylı, “Montrö bizim için çok önemli” diyerek, Ukrayna’nın Türkiye’ye yönelik ‘Boğazları kapatma’ talebiyle ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Karadeniz ülkeleri kendi limanlarına dönmek şartıyla girer çıkar, buna deniz kuvvetleri dahil. Bizim boğazları kapatma diye bir statümüz yok, bunu tabii tutuşan Ukrayna söylüyor ama bu mümkün değil. Buna itaatsizlik halinde ciddi bir şekilde Montrö’yü kendimiz ihlal etmiş oluruz. Montrö ile Türkiye’ye güvenilir bir bekçilik veriliyor. Dışişleri bakanımız da, ‘Biz Montrö’yü burada kullanamayız” dedi. Bunlar Karadeniz’in taraf devletleri, kimsenin geçişini engelleyemeyiz.’

Yaşanan durumun bir “kimlik kavgası” olduğunu ifade eden ve süreci tarihsel olarak ele alıp anlatan Ortaylı, “Ben hatırlıyorum 1965’te Behice Boran söylemişti: ‘NATO bizi koruyor mu’ diye sormuştu. Yer yerinden oynamıştı. Şimdi milletin hepsi bu soruyu soruyor, NATO bizi koruyor mu?” dedi.

Prof. Dr. Ortaylı, “Rusya’nın Akdeniz’e çıktığını artık herkes söylüyor. Lazkiye’de, Suriye’de, Libya’da… Son 40 yılda Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi ve ticari ilişkiler gerçekten çok gelişti ve ayrıca ele alınıp incelenmesi gerekir. Kimse bir şey beklemesin. Eğer Türkiye ayakta olursa o bölge ayakta olur. Askeri taktirleri de bu iki ülkenin birbirine çok yakındır” yorumunda da bulundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *