İngiltere de elini ateşe sokmuyor!

İngiltere de elini ateşe sokmuyor!

Rusya’nın işgal harekatı üçüncü gününe girerken İngiltere, Putin ve Lavrov’a yaptırım uygulayacağını, Rus özel jetlerine İngiliz hava sahasını kapattığı duyurdu. Ayrıca İngiltere’nin Ankara büyükelçiliğine de Ukrayna bayrağı çekildi.

Rusya’nın Donbas merkezli olarak başlattığı ve başkent Kiev’i kuşatma aşamasına geçtiği harekatında üçüncü güne girilirken, Ukrayna tüm Batı ülkeleri tarafından yalnız bırakıldı.

ABD Dışişleri Bakanı, Ukrayna’nın kendini savunmasına destek verdiklerini söylerken, İngiltere’nin Rusya’ya karşı açıkladığı önlemler de Ukrayna’nın işgale uğramasını engellemeyecek!

Yakında Putin ve Lavrov’a yaptırım uygulanacak!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesinin yakında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara, Johnson’ın, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinin ele alındığı NATO Olağanüstü Zirvesi’ndeki konuşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamaya göre Johnson, NATO liderlerine, Ukrayna’yı bir felaketin sardığını ve Putin’in Soğuk Savaş sonrası düzeni bozmak için intikamcı bir misyonla meşgul olduğunu belirtti.

NATO üyelerini, Putin’in hırslarının burada bitmeyebileceği ve bunun küresel sonuçları olan Avrupa-Atlantik krizi olduğu konusunda uyaran Johnson, liderleri Putin ve rejimine azami acıyı yaşatmak için finansal iletişim sistemine (SWIFT) karşı derhal harekete geçmeye çağırdı. Johnson, İngiltere’nin dün açıkladığı yaptırım paketine ek olarak ülkesinin, Putin ve Lavrov’a yakında yaptırım uygulayacağını duyurdu.

“Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi mümkün değil”

Dünyanın, Putin’in bu saldırganlık eyleminde başarısız olacağından emin olması gerektiğini dile getiren Johnson, Ukrayna’nın güçlü bir direniş gösterdiğinin altını çizdi.

Boris Johnson, bu eylemden sonra Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin mümkün olmadığına dikkati çekerek konuşmasında, İngiltere’nin doğu kanadında NATO’ya yaptığı yeni teklifin ayrıntılarını özetledi.

Ülkesinin, NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı’nın, İngiltere Silahlı Kuvvetlerinden NATO’ya askeri destekte daha ileri gitme talebine hazır olduğunu söyleyen Johnson, NATO’nun Avrupa güvenliğinin geleceğinde önceliğe sahip olması gerektiğini ve şimdi güçlendirilmesinin hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliğine Ukrayna bayrağı

İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği binasına destek amacıyla Ukrayna bayrağı asıldı. İngiltere Büyükelçiliğinin Twitter mesajında, Ukraynalı dostlarıyla dayanışma içerisinde Ukrayna bayrağını dalgalandırdıkları duyuruldu.

Paylaşımda, “Birleşik Krallık, Rusya’nın özgürlük ve demokrasiye yönelik sebepsiz saldırısı karşısında Ukrayna halkının yanındadır.” ifadesi kullanıldı.

Ukrayna Büyükelçiliği de Twitter hesabından söz konusu paylaşımı alıntılayıp, destek ve dayanışma için İngiltere’ye teşekkür etti.

Rus özel jetlerinin İngiltere hava sahasını kullanması yasaklandı

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, konuya ilişkin Twitter’dan yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı: “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in eylemleri yasa dışı ve Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığından yararlanan kimse burada hoş karşılanmaz. Hiçbir Rus özel jetinin İngiltere hava sahasında uçamaması veya yere inmemesi için yasağımızı genişlettim. (Karar) Şu andan itibaren geçerli.”

İngiltere, dün Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle en büyük Rus hava yolu şirketi Aeroflot’a yaptırım uygulayacağını açıklamıştı.

Söz konusu kararın ardından Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı da İngiliz havacılık otoritelerinin Rus uçaklarına yönelik “dostane olmayan” kararlar aldığını belirtmiş ve “25 Şubat itibarıyla, İngiltere’nin sahip olduğu, İngiltere’ye kayıtlı veya İngiltere ile bağlantılı birisi tarafından kiralanmış uçakların Rus hava sahasına girmeleri yasaklanmıştır.” ifadesini kullanmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *