Putin: Ukrayna ile üst düzey müzakerelere hazırız

Putin: Ukrayna ile üst düzey müzakerelere hazırız

Ukrayna’ya dün sabah birçok noktadan saldırı başlatan Rusya Devlet Başkanı Putin, Çin Devlet Başkanı Şi ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna ile üst düzey müzakerelere hazır olduklarını bildirdi. Zelenskiy de, Putin’e Rusça çağrı yaptı, “Bir kez daha Rusya Devlet Başkanı’na seslenmek istiyorum; tüm Ukrayna’da savaş oluyor, ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım.” dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, iki devlet başkanı, Ukrayna sorunu konusunda görüş alışverişinde bulunurken Çinli Devlet Başkanı Şi, Rusya ve Ukrayna’ya sorunu müzakereyle çözme çağrısında bulundu.

Putin, görüşmede, Devlet Başkanı Şi’ye Ukrayna sorununun tarihsel boyutları ve Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda sürdürdüğü özel askeri operasyon konusundaki tutumu ve bölgedeki durum hakkında bilgi verdi.

ABD’nin ve NATO’nun uzun zamandır Rusya’nın makul güvenlik kaygılarını görmezden geldiğini, taahhütlerini yerine getirmeyi reddettiğini ve doğuya doğru genişlemeyi sürdürerek Rusya’nın stratejik kırmızı çizgilerini tehdit ettiğini ifade eden Putin, Ukrayna ile üst düzey müzakerelere hazır olduklarını belirtti.

Çin Devlet Başkanı, BM Şartı’nın amaç ve ilkelerine bağlı kalınmasını istedi

Çin Devlet Başkanı Şi de, Ukrayna’da aniden değişen durumun uluslararası toplumun dikkatini bölgeye çevirdiğini, Çin’in Ukrayna sorunundaki tavrını belirlerken bu durumun kendi özel koşullarını göz önüne aldığını kaydetti.

Şi, Soğuk Savaş zihniyetinin terk edilerek tüm ülkelerin meşru güvenlik endişelerine saygı gösterildiği, dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik mekanizmasının müzakere yoluyla oluşturması gerektiğini savundu.

BM Şartı’nın amaç ve ilkelerine bağlı kalınması, tüm ülkelerin egemenliği ile toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi konusunda Çin’in tutarlı bir tavra sahip olduğunu ileri süren Şi, “Çin, ortak, kapsamlı ve sürdürülebilir bir güvenlik konseptinin savunulması ve merkezinde Birleşmiş Milletler’in olduğu uluslararası sistemin ve uluslararası hukuka dayalı uluslararası düzenin sağlanması için uluslararası toplumun tüm taraflarıyla birlikte çalışmaya hazırdır.” ifadesini kullandı.

Zelenskiy: Ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sosyal medyadan paylaştığı video mesajında değerlendirmelerde bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Rusça çağrı yapan Zelenskiy, “Bir kez daha Rusya Devlet Başkanı’na seslenmek istiyorum; tüm Ukrayna’da savaş oluyor, ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım.” ifadesini kullandı.

Zelenskiy, ardından Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine “Güçlü durun, tek sahip olduğumuz şey sizsiziniz, devletimizi koruyan tek şey sizsiniz. Yaşasın Ukrayna.” şeklinde seslendi.

“Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sadece bir işgal değil, Avrupa’ya karşı savaşın başlangıcıdır.” diyen Zelenskiy, bu durumun Avrupa’nın birliğine ve kıtanın tüm ilkelerine karşı olduğunu belirtti.

Zelenskiy, ülkesindeki durumun 2. Dünya Savaşı’nı hatırlattığına işaret ederek, “Eminim ki hepiniz görüyorsunuz, tüm Avrupa görüyor. Ama biz tam anlamıyla bir şey yapacağınızı görmüyoruz. Ukrayna’ya bu kadar yavaş yardım ederken nasıl kendinizi koruyacaksınız?” değerlendirmesinde bulundu.

Batı’nın Rusya’ya sektörel yaptırımları için memnun olduğunu ifade eden Zelenskiy, ancak Rus tanklarının hala yerleşim yerlerine ateş ettiğini, zırhlı araçların siviller dahil saldırmaya devam ettiğini söyledi.

Zelenskiy, Avrupa’nın bu saldırganlığı durduracak gücü olduğunu vurgulayarak, “Avrupalı devletlerden daha fazla ne mi bekliyoruz? Ruslara vizelerin iptali, SWIFT sisteminden çıkarmak, Rusya’nın tam bir izolasyonu, büyükelçileri geri çağırmak, petrol ambargosu, hava sahasını kapamak. Bugün bunların hepsi masada olmalı çünkü bu, hepimize, tüm Avrupa’ya bir tehdit.” diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *