Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edildi

Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edildi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ülke çapında sıkıyönetim ilan etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya’nın da üyesi olduğu BMGK’yı acil toplantıya çağırdı, BMGK 21 Şubat gecesi de toplanmış ama bir karar almamıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ”Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız.” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ülke çapında sıkıyönetim ilan etti.

Ukrayna, BMGK’yı acil toplantıya çağırdı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Twitter hesabından, Rus yanlısı ayrılıkçıların askeri yardım için Rusya’ya yaptıkları son çağrıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanmasını talep ettiğini duyurdu.

Kuleba, paylaşımda, “Ukrayna, Donetsk ve Luhansk’taki Rus işgal yönetimlerinin, güvenlik durumunun daha da tırmanması anlamına gelen askeri yardım sağlanması talebiyle Rusya’ya yaptığı başvuru nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’nin acil olarak toplanmasını talep etti.” ifadesini paylaştı.

Rusya’nın, Ukrayna topraklarındaki Donetsk ve Luhansk sözde yönetimlerin bağımsızlığını tanıması üzerine BM Güvenlik Konseyi, yine Ukrayna’nın çağrısı ile 21 Şubat gecesi saat 21.00’de acil toplanmıştı.

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)’nin, veto hakkı olan 5 daimi üyesinden biri ve halen dönem başkanlığını yürütüyor.

BM Güvenlik Konseyi, şu anda New York’ta bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba’nın talebi üzerine bugün New York saatiyle 21.30’da tekrar toplanacağını duyurdu.

ABD, BMGK’ya Rusya aleyhine taslak sunacak

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Ukrayna’nın çağrısı üzerine acil toplanan BM Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya’nın operasyon başlatmasının ciddi acil bir durum olduğunu söyledi.

Güvenlik Konseyi toplantısı devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in operasyon kararı aldığına dikkati çeken Thomas Greenfield, “Putin, bu konseyin sorumluluğunu tamamen küçümseyen bir savaş mesajı verdi. Bu ciddi acil bir durum. Konseyin harekete geçmesi gerekecek ve yarın masaya bir taslak koyacağız.” dedi.

Aynı şekilde Güvenlik Konseyi’nde söz alan İngiltere ve Fransa daimi temsilcileri de Putin’in Ukrayna’ya yönelik aldığı operasyon kararını kınadıklarını belirterek, ABD’nin konseye sunacağı taslağa destek vereceklerini açıkladı.

Pentagon: Diplomasi seçeneği halen Putin’in önünde

Dünkü günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü (Pentagon) John Kirby, Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın bölgelere askeri yığınağına ilişkin, “Halen kabiliyetlerini, yakın zaman içinde potansiyel bir adım atacağına inanmamıza neden olacak şekilde yerleştiriyor. Bunun nasıl bir adım olacağını ve zamanlamasının nasıl olacağından emin değiliz ama Rusya’nın güçlerini sınıra doğru yaklaştırmaya devam ettiğini ve kendilerini Ukrayna’ya askeri harekat düzenleyecek ileri bir teyakkuz seviyesine çıkardıklarını görüyoruz.” dedi.

Kirby, ABD’nin yanı sıra diğer NATO ülkelerinin de aynı şekilde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmaya kararlı olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Sözcü, ABD’nin Ukrayna’ya siber saldırılara karşı direniş eğitimi verdiklerini ve Ukrayna’nın yanında durmaya devam edeceklerini belirtti.

Putin’in Ukrayna’ya savaş açarak sadece Ukraynalıların hayatını değil aynı zamanda Rus askerlerinin hayatını da tehlikeye attığını belirten Kirby, “Tekraren ifade ediyorum, bu şekilde olmak zorunda değil. Başka bir tercih yapabilir. Halen elindeki seçeneklerden biri diplomasidir. Ancak bunu tercih ettiğine dair emare göremiyoruz.” dedi.

Rusya: Ukrayna’daki askeri noktalar “yüksek hassasiyetli silahlarla” etkisiz hale getirildi

Rusya Savunma Bakanlığında yapılan açıklamada, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyonun, ülkedeki sivillere yönelik tehdit oluşturmadığı iddia edildi.

Açıklamada, “Ukrayna’daki askeri altyapı, hava savunma sistemleri, askeri hava limanları ve hava kuvvetlerinin yüksek hassasiyetli silahlarla etkisiz hale getirildi.” ifadesine yer verildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *