Fransa Ukrayna’ya asker göndermeyecek

Fransa Ukrayna’ya asker göndermeyecek

Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, ülkesinin Ukrayna’ya askeri olarak müdahale etmeyeceğini söyledi. Rusya’nın saldırısı öncesi alınan kararın, Rusya’nın Donbas’a girmesi sonrası değişip değişmeyeceği bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un başkanlığında dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Attal, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanıma kararıyla uluslararası hukuku ve imzaladığı Minsk anlaşmalarını çiğnediğini ifade etti. Attal, Rusya’nın Ukrayna’nın egemenliğine yönelik saldırıyı kınadıklarını dile getirdi.

Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik açıkladığı yaptırımların “çok güçlü” olduğunu belirten Fransa Hükümet Sözcüsü, bu ülkenin eylemlerine göre başka yaptırım kararlarının alınabileceğini belirtti. Attal, Fransa’nın Ukrayna’ya askeri olarak müdahale etmeyeceğini belirtti.

Gabriel Attal, Ukrayna-Rusya krizi nedeniyle doğalgaz fiyatlarındaki olası artışlara karşı önlem aldıklarına dikkati çekti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Moskova yönetiminin Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanıma kararına karşılık bunu destekleyen Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması üyelerine, “askeri sektördeki” sorumlulara ve 2-3 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını açıklamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 20 Şubat gecesi Biden ve Putin ile yaptığı telefon görüşmelerinde bir zirve düzenlenmesini önermiş, iki lider de bunu kabul etmişti.

Fransa vatandaşlarından Ukrayna’dan ‘derhal’ çıkmalarını istedi

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Rus ordu birliklerinin Ukrayna sınırına yığılmasının ve Rusya’nın Donetsk ve Luhansk vilayetlerinin bağımsızlığını tanıma kararının neden olduğu yüksek gerilim ve Ukrayna Parlamentosunun olağanüstü hal (OHAL) ilanı göz önüne alındığında Ukrayna’daki Fransız vatandaşları derhal ülkeyi terk etmeli.” ifadeleri kullanıldı.

Bir sonraki duyuruya kadar Ukrayna’ya seyahatin önerilmediği belirtilen açıklamada, özellikle ülkenin kuzey ve doğu sınır bölgelerine yapılacak herhangi bir seyahatten kesinlikle kaçınılmasının altı çizildi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı 19 Şubat’ta da Ukrayna’ya yönelik “seyahat” uyarısını güncellemiş, Fransız vatandaşlarından Ukrayna’yı terk etmeleri, ve zorunlu olmayan seyahatlerin ertelenmesi tavsiyesinde bulunmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *