ABD’den Batı Afrika’da askeri tatbikat

ABD’den Batı Afrika’da askeri tatbikat

ABD, Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili’nde askeri tatbikat başlattı. Batı Afrika’da cihat yanlısı gruplar etkinliğini artırdığı ve Batılı güçlerin çıkar merkezlerini tehdit ettiği öne sürülüyor.

ABD, Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili’nde cihat yanlısı grupların artan etkinliğine karşı bir askeri tatbikat başlattı.

ABD, Fildişi Sahili, Gana, Kamerun ve Nijer ordularının katıldığı tatbikata Fransa, İngiltere, Kanada, Norveç, Avusturya ve Hollanda da askeri destek sağlıyor.

20 Şubat günü başlayan tatbikatın 28 Şubat’ta sona ermesi bekleniyor.

Bölgede son dönemde Rusya’nın etkinliğinin artmasıyla Batılı güçlerin varlığı tehlikeye girmişti.

Son olarak Rus paralı askerlerin Mali’deki etkinliği, Fransa’nın ülkeden çekilmesiyle sonuçlanmıştı.

Batı Afrika’da cihat yanlısı gruplar etkinliğini artırıyor

Batı Afrika’da son dönemde cihat yanlısı grupların etkinliklerini artırdığı göze çarpıyor.

Bu kapsamda, özellikle El Kaide’nin bölgedeki etkinlik merkezi olarak bilinen Mali’den güney yönüne doğru etkinlik alanlarını artıran cihat yanlısı gruplar, Burkina Faso’nun kuzeyinde yoğun olarak faaliyet gösteriyordu.

Cihat yanlısı grupların Batı Afrika’nın iç kesimlerinden sahil şeridine doğru bir yayılma stratejisi izlediği dikkat çekiyor. Batı Afrika’nın özellikle sahil şeridinde, başta Fransa ve İngiltere olmak üzere Batılı güçlerin çıkar merkezlerinin ve turistik alanların bulunduğu, cihat yanlısı grupların hedefinde bu merkezlerin yer alabileceği tahmin ediliyor.

Mali ve Burkina Faso’yu etki altına alan grupların özellikle Fildişi Sahili, Gine, Senegal, Gana, Togo, Benin gibi ülkelerin sınırlarına yönelik genişleme stratejisi dikkat çekiyor.

Kaynak: Mepa News

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *