Polonya ilk nükleer reaktörü kurmak için anlaştı

Polonya ilk nükleer reaktörü kurmak için anlaştı

Ukrayna krizi kapsamında ABD’nin 1700 asker naklettiği, daha sonra 3 bin asker daha sevk etme kararı aldığı Polonya, ABD ile nükleer santral kurma konusunda anlaştığını duyurdu.

Polonya‘nın ilk nükleer reaktörünü geliştirmek için ABD ile anlaşma imzaladığı bildirildi.

Polonya Başbakan Yardımcısı Jacek Sasin, Polonyalı madencilik devi KGHM Polska Miedź S.A şirketi ile ABD’ye ait nükleer firması NuScale Power arasında bir anlaşma yapıldığını duyurdu.

Sasin, anlaşmayı “Polonya’nın geleceği için tarihi bir olay, ülkemizde nükleer enerjiye doğru atılmış bir başka adım” şeklinde değerlendirerek, “Polonya enerji dönüşümü süresinde büyük zorluklar üstlendi. Bu yüzden Polonya, yenilenebilir yakıtları destekleyecek planını nükleer enerji yönünde seçti.” dedi.

Polonya’nın ilk nükleer reaktörünü geliştirmek için imzalanan anlaşmanın en erken 2029 yılında devreye gireceği bildirildi.

İmza törenine katılan KGHM Üst Yöneticisi (CEO) Marcin Chludziński, anlaşmanın en erken 2029’da devreye gireceğini ve yüzde 100 karbonsuz enerji projesinin başlatılmasına öncülük etmekten gurur duyduğunu aktardı.

Elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini kömürden sağlayan ve AB’de kömüre bağımlılığı en yüksek ülke olan Polonya’nın yüksek emisyon maliyetlerinden dolayı elektrik fiyatlarının arttığı kaydedildi.

ABD askerleri Polonya’ya da konuşlandırılıyor

ABD Savunma Bakanlığından üst düzey bir yetkili, “Başkan’ın direktifi üzerine Bakan Austin bugün Fort Bragg’da konuşlu 82’inci Hava İndirme Tümeni’nden geriye kalan 3 bin askerin de Polonya’ya sevk edilmesi talimatını verdi.” demişti.

Birliğin gelecek günlerde bölgeye intikal edeceğine işaret eden yetkili, daha önce aynı tümenden 1700 askerin Polonya‘ya sevk edildiğini, bununla birlikte 82’inci Hava İndirme Tümeni’ndeki tüm askerlerin bölgeye sevk edilmiş olacağını ifade etmişti.

ABD Başkanı Joe Biden daha önce Almanya’da konuşlu 1000 ABD askerinin Romanya’ya kaydırılması, 18’inci Hava İndirme Kolordusu’ndan 300 askerin Almanya’ya sevk edilmesi ve 82’inci Hava İndirme Tümeni’nden de 1700 askerin Polonya’ya sevk edilmesi talimatını vermişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *