Gıdada KDV indiriminin detayları belli oldu

Gıdada KDV indiriminin detayları belli oldu

Gıdadaki KDV indirimleri; pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, zeytin ve bunlardan yapılan ürünlerin fiyatlarında geçerli olacak.

“KDV Sistemini Sadeleştirme Programı” kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indirilmesinin ardından konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de dün yayımlandı.

Söz konusu düzenlemeyle Özel Tüketim Vergisi’ne tabi tutulan meyve suları, kola, havyar gibi ürünler hariç olmak üzere KDV indirimleri; pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, zeytin ve bunlardan yapılan ürünlerin fiyatlarında geçerli olacak.

Ayrıca, yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, meyveler, konserveler, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta, kek, baklava, yufka, makama, şehriye, tahıl gevreği, fındık, ceviz, Antep fıstığı, badem gibi kuruyemiş ürünleri, baharatlar, bebek mamaları da KDV oranı yüzde 1’e düşürülen ürünler arasında yer alıyor.

KDV indiriminin gıda fiyatlarına ne oranda yansıyacağı merakla bekleniyor.

Gıda enflasyonunun düşürülmesi hedefleniyor

KDV’nin sadeleştirilmesi çalışmaları kapsamında yapılan düzenlemeyle aynı zamanda gıda enflasyonunun tüketiciler üzerinde oluşturduğu yükün azaltılması amaçlanıyor.

Düzenlemeyle daha önce bazı gıda maddelerinin toptan tesliminde ayrı, perakende tesliminde ayrı KDV oranı uygulaması da kaldırılarak, uygulama kolaylığı sağlanması amaçlanıyor.

3 Şubat’ta Tüik’in açıkladığı rakamlara göre yıllık enflasyon yüzde 48,69 çıkmış, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de enflasyonun Nisan ayında zirveye ulaşacağını fakat yüzde 50 seviyesini aşmayacağını söylemişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *