İngiliz Bakan Wallace Moskova’da

İngiliz Bakan Wallace Moskova’da

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace başkent Moskova’da Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir araya geldi. Ayrıca ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Rus Genelkurmay Başkanı ile telefonda görüştü.

Şoygu ile Wallace, görüşmenin basına açık kısmında açıklamalarda bulundu.

Rus Bakan Şoygu, Avrupa’da askeri siyasi durumun gerginleştiğini belirterek “Bu, bizim suçumuz değil. Gerilimin nedenlerini tam olarak her zaman anlayamıyoruz. Ancak gerilimin arttığını görüyoruz.” dedi.

Şoygu, “Bu gerilimi azaltma ve Ukrayna’ya silah sevkiyatını durdurma yönündeki adımlara katkıda bulunmayı teklif ediyoruz. Bu her taraftan kamuya açık şekilde yapılıyor. Bunun neden yapıldığı anlaşılmıyor. Ayrıca İngiltere’nin özel kuvvetlerini Ukrayna’ya neden gönderdiğini ve bu kuvvetlerin orada ne kadar kalacağını anlamak isteriz.” diye konuştu.

Afganistan meselesinden örnek veren Şoygu, “Afganistan’da 80 milyar dolarlık silah, 100’den fazla Javelin antitank füze sistemi, 150’den fazla taşınabilir hava savunma sistemi bırakıldı. DEAŞ terör örgütüne ait militanlarının sayısının iki kat arttığını dikkate alarak, bu bir tehdittir.” ifadelerini kullandı.

ABD ve NATO’nun güvenlik garantileri konusundaki yanıtlarını analiz ettiklerini aktaran Şoygu, bunlara yakın zamanda cevap vereceklerini söyledi.

İngiliz Bakan Wallace ile son birkaç yılın içinde ilk kez görüştüklerine dikkati çeken Şoygu, şunları kaydetti: “Maalesef, iş birliğimizin seviyesi sıfır düzeye yakın ve sıfırı geçip eksiye düşecek. Bunun böyle olmasını istemiyoruz. Bu nedenle, Rusya ve NATO ülkeleri arasındaki ilişkilerinin derecesini yükseltmeden ve özellikle İngiltere ile askeri iş birliğimizdeki tarihsel tecrübeyi dikkate alarak güncel konuları ele alacağımızı umuyorum.”

Wallace: Gerilimi düşürebiliriz

İngiltere Savunma Bakanı Wallace de, Şoygu ile Ukrayna, Afganistan, terörle mücadele gibi konuları ele almak istediğini dile getirerek, “Savunma bakanları olarak, dünyadaki güvenliğin olmamasıyla mücadele etme konusunda kararlı olmalıyız.” dedi. Wallace gerilimin düşürülmesini etkileyebilecekleri umudunu paylaştı.

Rus Genelkurmay Başkanı, ABD’li mevkidaşı ile görüştü

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile görüştü.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Gerasimov ile Milley’in gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde uluslararası güvenlik konusundaki güncel konuların müzakere edildiği bildirildi.

İngiltere’den Moskova’ya ziyaret

Rusya’dan dönen Macron, Biden’la görüştü

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *