Nazarbayev’in siyasi yetkileri kaldırıldı

Nazarbayev’in siyasi yetkileri kaldırıldı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in siyasi yetkilerini kaldıran kanunu imzaladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Tokayev, Anayasa’daki Birinci Cumhurbaşkanı-Elbaşı yasasında yapılan bazı değişiklikleri öngören kanunu onayladı.

Buna göre, Nazarbayev’in Kazakistan Güvenlik Konseyi ve Halk Asamblesi’ndeki “ömür boyu başkanlık” yetkileri kaldırıldı.

Ülkenin iç ve dış politikasına ilişkin devlet girişimlerinin Nazarbayev ile kararlaştırılmasını öngören madde de çıkartıldı.

Daha önce söz konusu yasa, Kazakistan Parlamentosunca onaylanarak Cumhurbaşkanı’nın imzasına sunulmuştu.

Nursultan Nazarbayev, ülkeyi yaklaşık 30 yıl yönettikten sonra 2019’da Cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etmiş ancak Kazakistan Güvenlik Konseyi ve Kazakistan Halk Asamblesine ömür boyu başkanlık yapma hakkını korumuştu.

Kazakistan Başsavcılığı: Protestolar farklı güçlerce kullanıldı

Kazakistan Başsavcılığı Özel Savcılar Bölüm Başkanı Rizabek Ojarov, basın toplantısında, ocak başında ülkede meydana gelen olayları soruşturma faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ojarov, yıl başında ülke genelinde yapılan protestoların birkaç aşırılık yanlısı grup tarafından kendi çıkarları için kullanıldığına dikkati çekerek, “Artık barışçıl protestoların farklı güçler tarafından kullanıldığını kesin olarak biliyoruz.” dedi.

Ülkesinin koordine edilmiş hibrit bir saldırıya maruz kaldığını kaydeden Ojarov, söz konusu güçlerin eylemlerinde siyasi aşırılığın açık işaretleri olduğunu belirtti.

Ojarov, halihazırda kapsamlı soruşturma faaliyeti yürüttüklerini dile getirerek, “Şu anda 18 organize suç örgütü üyesi ile faaliyetleri yasaklanmış aşırılıkçı hareketlerin 35 üyesi gözaltında. Bunların arasında yıkıcı dini hareketin suç yönelimli grubunun üyesi de var.” ifadesini kullandı.

Provokatörlerin nihai hedefinin zorla ve silahla iktidarı ele geçirmek olduğunu vurgulayan Ojarov, “Eski ulusal güvenlik komitesi başkanı ve iki yardımcısına yönelik devlete ihanet ve zorla iktidarı ele geçirme suçlarını işledikleri şüphesiyle soruşturma sürüyor. Bazı güvenlik güçleri yöneticilerinin ise toplum düzenini sağlamakla yükümlü özel kuvvetlerin hareketlerini kasıtlı olarak engellediği versiyonunu inceliyoruz.” dedi.

Ojarov, 467 kişinin de ayaklanma, terör saldırısı organize etme ve katılma gibi gerekçelerle gözaltı sürelerinin devam ettiğini belirterek, “Mahkeme öncesi gözaltı merkezlerinde rastgele kişilerin bulunmadığını sorumlu bir şekilde beyan ederiz.” diye konuştu.

Ocak olayları sırasında 1545’i askeri silah ve 1600’den fazla mağaza silahı olmak üzere yaklaşık 3 binden fazla silahın çalındığı bilgisini paylaşan Ojarov, “Emniyet güçleri tarafından bu silahların sadece yarısı ele geçirildi, kalanı hala kimliği belirsiz kişilerin elinde.” dedi.

Çin Devlet Başkanı, 2022 Eylül ayında Kazakistan’ı ziyaret edecek

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 2022 Kış Olimpiyatları açılış törenine katılmak için gittiği Pekin’de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi.

Kazak ve Çin stratejik iş birliğinin ele alındığı görüşmede, taraflar uluslararası gündemle ilgili de fikir alışverişinde bulundu.

Tokayev, Şi’ye ülkesindeki durumu istikrara kavuşturma çabalarına verdiği destek ve ayrıca yeni Kazakistan’ın inşasında gerekli yardımı sağlamaya hazır olduğu için teşekkür etti.

Kazakistan ile Çin arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yılında stratejik ortaklık için sağlam temel oluşturulduğuna dikkati çeken Tokayev, iki ülke arasındaki iş birliğinin siyasi konjonktürden bağımsız ve ebedi olduğunu kaydetti.

Tokayev, ikili ilişkilerde yeni başarılar elde etmek için Çin ile yakın iş birliğine hazır olduğunun altını çizerek eylülde Çin liderini Kazakistan’a resmi ziyaret gerçekleştirmeye davet etti.

Şi de Tokayev’e “Tek Çin” ilkesini desteklediği için teşekkür ederek bu görüşmenin ikili ilişkilerde yeni dönem başlattığını kaydetti.

Tokayev ile düzenli temasları sürdürmeye hazır olduğunu dile getiren Şi, sonbaharda Kazakistan’a resmi ziyaret gerçekleştirmeyi planladığını aktardı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *