Sırpların katliamında hayatını kaybedenler anıldı

Sırpların katliamında hayatını kaybedenler anıldı

Sırp Cumhuriyeti ordusunun başkent Saraybosna’daki Markale pazar yerine düzenlediği havan topu saldırısında hayatını kaybeden 68 sivil, katliamın 28. yılında törenle hatırlandı.

Sırp askerlerince 5 Şubat 1994’te düzenlenen saldırının 28. yılı dolayısıyla Markale pazar yerinde düzenlenen törene, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic ile kanton düzeyinde yetkililer, kurban yakınları ve saldırıda kurtulanlar katıldı.

Komsic yaptığı açıklamada, “Markale pazar yerinde meydana gelen katliamı kimse unutmamalı. Zaman geçtikçe insanların yaralarının iyileşmesini anlayabiliyorum ama bu olay başta olmak üzere, Bosna Hersek’in tamamında yaşanmış olayları kimsenin unutmaya hakkı yok.” ifadelerini kullandı.

Kovid-19 salgını nedeniyle kısa tutulan program, katliamda hayatını kaybedenler için çiçek bırakılmasının ardından sona erdi.

Pazar yerinde yapılan iki katliam

Markale pazar yerinde 68 Bosnalı Müslümanın hayatını kaybettiği ve 144’ünün yaralandığı ilk katliam 5 Şubat 1994’te yaşanmıştı.

Sırp askerlerinin 28 Ağustos 1995’te aynı yerde yaptığı ikinci katliamda ise 43 Bosnalı hayatını kaybetmiş, 75’i de yaralanmıştı.

Bosna’daki savaşta 44 ay boyunca kuşatma altında tutulan Saraybosna’da, 1601’i çocuk, 11 bin 541 kişi şehid edilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *