Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi kapasitesi 1,2 milyar metreküp

Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi kapasitesi 1,2 milyar metreküp

Tuz Gölü’nde yer altı doğalgaz depolama tesisinin toplam 1,2 milyar metreküp kapasiteye sahip olduğu, Türkiye’nin ihtiyacı olması durumunda devreye girerek bu ihtiyacın bir kısmını karşılayacak durumda olduğu bildirildi.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Talha Pamukçu, AA muhabirine, Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin günlük geri üretim kapasitesinin toplam 40 milyon metreküp olduğunu söyledi.

Tesisin bu kapasiteyle gerekli durumlarda Türkiye’nin günlük doğal gaz ihtiyacının bir kısmını karşılayabileceğini ifade eden Pamukçu, “Tesis toplam 1,2 milyar metreküp doğal gaz depolama hacmine sahip. Yaz döneminde depolarımızı tamamen doldurduk ve kışa hazırlığımızı yaptık. Depolarımız, Türkiye’nin ihtiyacı olması durumunda devreye girerek bu ihtiyacı karşılayacak durumdadır. Endişeye mahal bir durum yok. Depolarımız 7 gün 24 saat görevini ifa etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Pamukçu, tesisin ikinci etabının tamamlanmasıyla, toplam 5,4 milyar metreküplük doğal gaz depolama hacmine ulaşılacağını ve böylece dünyanın en büyük tuz yataklarında depolama tesisinin Türkiye’ye kazandırılacağını söyledi.

Söz konusu genişletme çalışmalarının 2023’te tamamlanmasıyla tesisin günlük kapasitesinin ise 80 milyon metreküpe ulaşacağını aktaran Pamukçu, bu kapasiteyle Türkiye’nin günlük doğal gaz ihtiyacının yüzde 30’unun karşılanabileceği bilgisini verdi.

Pamukçu, tesisin yazılım ve donanım özellikleri açısından benzerleriyle kıyaslandığında daha ekonomik olduğunu anlattı. Emisyon değerleri düşük olan tesisin çevreci özelliğine dikkati çeken Pamukçu, şöyle konuştu:

“Tesis, çevrecidir, sessiz çalışır, gürültü üretmez, gerçekten emisyon değerleri düşüktür. Tesisin ikinci etabı Dünya Bankası finansmanıyla genişletiliyor. Buradaki kriterler, üretim ve çevre boyutuyla, iş sağlığı ve güvenliği boyutuyla yüksektir. Dolayısıyla bu hassasiyetler bize çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşlardan ödül olarak yansıdı. Bunun yanında, kendi enerji ihtiyacını karşılayabilme hedefi koyduk ve bir megavatlık güneş enerjisi santralini devreye aldık. Bu yıl içinde 2 megavatlık güneş enerjisi ihalesi de başladı, ihale süreci devam ediyor. Önümüzdeki yaz tamamlamış olmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla yaklaşık 3 megavatlık güneş enerjisi santrali kuracağız. Tesisin tamamı kendi personelimiz tarafından işletilmektedir. Bu anlamda da 7 gün 24 saat emre amadedir. İhtiyacı karşılayacak durumdadır.”

Türkiye’de yıllık doğal gaz tüketimi 

2021: 61,5 milyar metreküp
2020: 47,7 milyar metreküp
2019: 46 milyar 835 milyon metreküp
2018: 50 milyar metreküp
2017: 53 milyar 857 milyon metreküp
2016: 49.5 milyar metreküp
2015: 47.9 milyar metreküp

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *