Casus yazılım şirketi CEO’su istifa etti

Casus yazılım şirketi CEO’su istifa etti

Siyonist yazılım şirketi CEO’sunun istifasının “İsrail polisinin Pegasus yazılımıyla kendi vatandaşlarını da izlediği” yönündeki haberlerden bir hafta sonra gelmesi dikkati çekti.

İsrail menşeli “Pegasus” casus yazılımının üreticisi NSO Group’un üst yöneticisi (CEO) Asher Levy istifa ettiğini açıkladı.

İsrail’in “Walla” haber sitesi, NSO Group’un CEO’su Levy’in istifasını duyurduğu kısa açıklamasını yayımladı. Açıklamasında, NSO Group’un şirket yöneticiliğinden istifa ettiğini belirten Levy, “Görevimin son bulması ile şirketle ilgili son raporlar arasında hiçbir bağlantı yok.” ifadelerini kullandı.

“İsrail polisi Pegasus’u denetimsizce kullandı”

İsrail ekonomi gazetesi Catalist’in 18 Ocak’ta yayımlanan “İsrail polisinin, Pegasus’u devlet görevlileri, iş adamları ve muhalif protesto gruplarını izlemek için mahkeme izni veya başka bir denetim olmaksızın kullandığı” yönündeki haberi İsrail’de tartışmalara neden olmuştu.

Özellikle İsrail polisinin önceki şefleri Roni Alsheich (2015-2018) ve Moti Cohen (2019-2020) döneminde sistemin yasal çerçeve dışında kullanıldığı kaydedilmişti.

Dünyanın her yanında kullanıldı

İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen “Pegasus” isimli casus yazılımın dünyada çeşitli ülkelere satıldığı geçen yıl ortaya çıkmıştı. Bu ülkelerin muhalifleri, avukatları, gazetecileri ve “düşmanlarını” dinlemek için söz konusu yazılıma başvurduğunun açıklanması üzerine skandal daha da büyümüştü.

İsrail’in de bu yazılımı Filistinli yetkililer ve sivil toplum kuruluşu çalışanlarını dinlemek için kullandığı ortaya çıkmıştı. Şirket, ABD’nin yaptırım listesine alınmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *