Avrupa Birliği, “dijital hak bildirisi” taslağı hazırladı

Avrupa Birliği, “dijital hak bildirisi” taslağı hazırladı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, dijital dönüşümde çevrim içi ortamlarda hakları ve ilkeleri belirlemek üzere bir bildiri taslağı hazırladı, taslağın bugün tanıtımı yapıldı. Avrupa’nın hazırladığı bildirideki ilkeler, dünya için bir standart haline getirilmesi amaçlanıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager ve Avrupa Birliği Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, Brüksel’de düzenledikleri basın toplantısında, “Avrupa Dijital Haklar ve İlkeler Bildirisi” taslağını tanıttı.

Dijital ilkeleri, Avrupa Birliği belirlemeye çalışıyor

Vestager, çevrim içi ortamlarda da insan hakları ve değerlerine saygılı olunması gerektiğini, dijital alanların güvenli bir hal almasını istediklerini söyledi. Dijital haklar bildirisinin, yeni teknolojilerde politika yapıcılara ve şirketlere bir rehber olmasını amaçladıkları savunan Vestager, “Bu bildiri, bize çevrim içi dünyada haklar ve ilkeler konusunda net bir referans noktası sağlar. Bildirideki ilkeleri dünya için bir standart haline getirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

AB Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton da, normal hayatta yasalara aykırı bir davranışın çevrim içi ortamlarda da yasa dışı olması gerektiğini belirterek, bildirinin kabul edilmesiyle bunu sağlayabileceklerini ileri sürdü.

Bildiride öne çıkarılan vurgular

Taslak bildiride, Avrupa’da dijital dönüşümün insan merkezli olduğu iddia edildi. Teknolojinin bütün Avrupalılara hizmet etmesi ve fayda sağlaması gerektiğine işaret edilen bildiride, insanlar için güvenli ve temel haklara saygılı bir dijital ortam sağlanmasının önemine işaret edildi.

Bildiride, bireylerin haklarına çevrim içi ortamlarda da saygı gösterilmesini sağlamak için gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Teknolojilerin insanları bölmek yerine birleştirmesi gerektiği belirtilen bildiride, dijital dönüşümün adil bir topluma ve ekonomiye katkıda bulunmasının önemi vurgulandı.

Bildiride, Avrupa Birliği’nin her yerinde ve herkesin uygun fiyatlı ve yüksek hızlı dijital erişime sahip olması gerektiği aktarıldı.

Taslak bildirinin kabul şartı

Taslak bildirinin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkeler tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *