ABD, düşen F35 savaş uçağını, Çin’den önce bulmaya çalışacak

ABD, düşen F35 savaş uçağını, Çin’den önce bulmaya çalışacak

Uzmanlar, ABD Donanmasının, Çin’in burnunun dibinde, Güney Çin Denizi’nde tatbikat yaparken düşen F-35C savaş uçağının enkazını Çin’den önce bulmaya çalışacağını belirtiyorlar. Çin, Güney Çin denizinin yüzde 80’i üzerinde hak iddia ediyor.

CNN televizyonunun haberine göre, ABD Donanmasına bağlı 7. Filo yetkililerinden Nicholas Lingo, donanmanın yüz bin tonluk USS Carl Vinson uçak gemisine inişi sırasında güverteye çarparak denize düşen F-35C tipi savaş jetine ilişkin “donanmanın kurtarma operasyonlarının ayarlamalarını yaptığını” açıkladı.

Çin uçağın nerede olduğunu bulmaya çalışacak

Hawaii’deki ABD Pasifik Komutanlığı Ortak İstihbarat Merkezi’nin eski Operasyon Direktörü Carl Schuster de “Çin, biri derin dalış kabiliyetli olmak üzere denizaltılarını kullanarak uçağın konumunu bulmaya ve gözetlemeye çalışacak.” ifadesini kullandı.

Schuster, “Uçağı ticari, deniz ve sahil güvenlik unsurlarıyla kurtarmak Pekin yönetiminin kendi kara sularında yabancı askeri ekipmanı veya çevreye potansiyel tehlikesi olan bir ekipmanı kurtardığını iddia etmesine imkan tanıyacak.” görüşünü paylaştı.

ABD Donanmasının bölgede belirli bir askeri varlığı tutmaya devam edeceği değerlendirmesinde bulunan Schuster, F-35C enkazının Güney Çin Denizi’nin ne kadar derinliğine gömüldüğüne bağlı olmakla birlikte kurtarma operasyonun aylar alabileceğini dile getirdi.

Çin’in enkaza ulaşmaya çalışması

Singapur’daki S. Rajaratman Uluslararası Çalışmaları Okulundan kıdemli araştırmacı Collin Koh da Çin’in böyle bir operasyonu yapmasının siyasi risklere neden olacağını ve bunun da ABD ile gerilimlerin daha da kötüleşmesi riskini beraberinde getireceğini belirterek, “Pekin’in buna tahammül edebileceğine inanmıyorum.” dedi.

ABD’nin denizin dibinde tuz buz olan parçalar arasında önemli istihbarat varlığı bırakmayı göze alıp alamayacağını sorgulayan Koh, kalan parçaları herhangi bir tarafın ele geçirmeye çalışabileceğini söyledi.

Uzmanlar, Çin’in kayıp F-35C için arama yapabileceği görüşünü paylaşırken, ABD’nin enkazı yok etmek için torpido ya da patlayıcı kullanmasının muhtemel olduğu değerlendirmesinde bulundu.

ABD donanması kazanın Güney Çin Denizi’nin neresinde gerçekleştiğini açıklamazken, Çin hükümeti, Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’i üzerinde hak iddia ediyor.

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi’ndeki egemenlik iddiasına dayanarak adalara üsler inşa etmesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Çin’in burnunun dibinde ABD tatbikatı

Güney Çin Denizi’nde 24 Ocak’ta meydana gelen olayda uçağın pilotu fırlatma koltuğuyla uçaktan atlarken gemide bulunan 7 asker yaralanmıştı.

USS Carl Vinson uçak gemisi görev grubu ile Abraham Lincoln uçak gemisi görev grubu, Güney Çin Denizi’nde ikili uçak gemisi harekat tatbikatı icra ediyordu.

F-35 uçaklarında birçok sorun tespit edilirken, şu ana kadar özellikle F-35B ve F-35C uçaklarının teknik arızalar nedeniyle düşmesi dikkati çekiyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *