Haseke’de PKK-DEAŞ çatışmasında ABD hesabı iddiası

Haseke’de PKK-DEAŞ çatışmasında ABD hesabı iddiası

Suriye’nin Haseke kentinde DEAŞ’ın hapishane baskınıyla başlayan çatışmalar 4. gününe girdi. DEAŞ ve PKK’dan ölü sayıları 100’lerle ifade ediliyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri 6 hava saldırısı düzenlerken, ABD bölgeye mühimmat sevkiyatı yaptı.

Lübnan basınına konuşan Suriyeli milletvekili Musab el-Halebi ise cezaevindeki DEAŞ’lıların, ABD koordinesinde yüzleri maskeli PKK’lılarca bilinmeyen bir yere götürüldüğünü iddia etti. Halebi bölgede yeni bir kaos planının devreye sokulduğu yorumunu yaptı.

Suriye Haseke’de PKK ve DEAŞ arasında başlayan çatışmalar dördüncü gününü geride bıraktı. Haseke’deki cezaevini ele geçiren mahkumlar ve mahallelere sızan DEAŞ’lılar, terör örgütü PKK ve ABD askerleri ile çatışmaya devam etti.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, Guveryan mahallesi ve Fırat Üniversitesine bağlı İktisat Fakültesi ile Teknik Enstitüsü binaları da dahil olmak üzere 6 hava saldırısı düzenledi. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri çatışmaları gerekçe göstererek Haseke’ye onlarca tır silah ve mühimmat sevkiyatı yaptı.

CEZAEVİNDE EN AZ 154 ÖLÜ

PKK’nın siyasi uzantısı olan sözde özerk yönetim Haseke’de 7 günlük sokağa çıkma yasağı ilan etti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çıkan çatışmalarda 100’ü DEAŞ’lı olmak üzere en az 154 kişinin öldüğünü duyurdu. Yerel kaynaklar bu sayının çok daha fazla olabileceğini iddia ediyor. ABD ve PKK’nın cezaevine girmek için hazırlık yaptığı, böyle bir operasyonun ölü sayısını katlayacağı dile getiriliyor.

ABD İSTİHBARATI KOORDİNE EDİYOR

Yaşanan olaylarla ilgili çarpıcı iddialar da geliyor. Şam’daki rejim meclisinde Milletvekili olan Musab el-Halebi, DEAŞ’lı teröristlerin yüzü maskeli PKK’lılar tarafından kaçırıldığını iddia etti. Lübnan’ın el-Ahd ajansına konuşan Halebi, yüzü maskeli PKK’lılar ve Amerika istihbaratı koordineli olarak DEAŞ’lı teröristlerin kaçmasını sağladığı. Böylelikle bölgede yeni bir kaos planının devreye sokulduğunu öne sürdü.

BÖLGEDE 5 BİN DEAŞLI VAR

DEAŞ bağlantılı silahlı bir grup 20 Ocak’ta Haseke’nin güneyinde sadece DEAŞ’lı teröristlerin tutulduğu Sanayi Hapishanesine bombalı araçla saldırı düzenlemişti. DEAŞ kaynakları 800 üyesinin firar ettiğini iddia etmişti. PKK tarafından liseden cezaevine dönüştürülen Sanayi Hapishanesi’nde 54 ülkeden 5 bin DEAŞ’lı bulunuyor.

45 BİN KİŞİ EVİNİ TERK ETTİ

Olaylar en çok sivilleri vurdu. BM koordinatörü, yaptığı açıklamada Haseke’den 45 bin kişinin evlerinden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı. Yerinden edilmiş yaklaşık 750 kişinin iki geçici barınağa alındığına dikkat çekilirken, Suriye genelinde soğuk hava nedeniyle yerinden edilenlerin acilen insani yardıma ihtiyacı olduğuna vurgu yapıldı.

(Yeni Şafak)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *