Sosyal medya: İçerik oluşturucu ekonomisi

Sosyal medya: İçerik oluşturucu ekonomisi

İçerik oluşturucu ekonomisi, 50 milyondan fazla içerik oluşturucu, sosyal medya influencerı, blog yazarı ve videographer tarafından oluşturulan bir işletme sınıfı. 2,3 milyon kişi bu işi tam zamanlı olarak yaptığını söylüyor.

Büyümelerine ve para kazanmalarına yardımcı olmak için sosyal medyayı, platformları ve finans araçlarını kullanıyorlar. Toplam pazar büyüklüğü 92 milyar Euro’nun üzerinde ve bu her gün artıyor. Pandemi, büyümeyi körükleyen büyük bir faktör oldu ve yatırımcılar bunun bir parçası olmaya istekli. İş analitiği şirketi CB Insights, yalnızca 2021’de içerik oluşturucu odaklı şirketler tarafından 1,1 milyar Euro toplandığını kaydetti.

Peki markalar tıklamaları nasıl nakite çeviriyor? İçerik oluşturmayı henüz benimsemeyen şirketler geride kalacak mı?

Bugün dünyadaki çoğu insan sosyal medyaya aşina. En büyük markaların, yeni müşteriler çekmek için savaşırken Facebook, Instagram, YouTube ve TikTok gibi platformlarda bağımsız içerik oluşturucularla çalışması normal hale geldi. İçerik oluşturucu ekonomisi hızla büyüyor.

Gelecek nesli etkilemek

Z kuşağı ve Y kuşağı, bu demografinin çoğunu oluşturuyor. Onlar 1981 ile 2012 arasında doğan insanlar. Birçoğu esnek çalışma saatlerine ve kendi işinin patronu olmaya ilgi duyuyor.

2021’de, uygulamaların tıklamalardan ve görüntülemelerden para kazanmasına yardımcı olan araçlara ve platformlara her zamankinden daha fazla yatırım yapıldı. Bu trendden faydalananlardan biri, QQQ olarak bilinen sosyal medya yıldızı ve girişimci Abdullah Al-Ghafri. Bir milyon YouTube abonesine ulaşması 1 yıldan az sürdü.

Al-Ghafri, tecrübesini anlatıyor: “Her şeye Snapchat’ten başladım çünkü harika bir uygulama. Snapchat’in yeri ayrı. Neden? Çünkü bugünlerde Instagram’da birçok insanın iki milyon üç milyon takipçisi olduğunu görebiliyoruz. Ama Snapchat’te her şey gerçek. Birkaç yıl önce birçok kişi bana ‘Lütfen Abdullah, YouTube’a gir’ dedi. YouTube’un bütün bir ekibe ihtiyacı var, ne demek istediğimi anlıyor musunuz? Ve evet, yedi ay önce YouTube’a başlamam gerektiğini söyledim, ama çok yüksek kalitede, belki de TV’den daha fazlasını vererek.”

Sosyal medya influencerı ve girişimcisi olmak

Sosyal medya toplumu yeniden şekillendirdi. Influencer ve girişimci Abdullah Al-Ghafri, bu platformların olumlu anlamda kullanılmasının önemli olduğunu söylüyor: “Şimdi, çocukların yüzde 80’i eminim şarkıcı olmak istiyor. Futbolcu olmak istiyor. Sosyal medyada dans etmek falan istiyor. Biri kötü bir şey yapıyorsa ve sosyal medyada trenddeyse, evet trendde ama kötü bir şey yapıyor. Onları inanılmaz bir karakter olarak gösteriyorlar. Ben bir çocuksam, o kötü olsa bile neden böyle olmayı hayal etmeyeyim? İnsanların onların peşinden gittiğini görüyorum, alkışlıyorlar ve onları seviyorlar. Asıl sorun bu. Bu özgürlükle ilgili değil. İnsanlara saygı duymakla ilgili. Gelecek nesille ilgili. Neyin iyi neyin kötü olduğunu bilmek zorundalar.”

“İki günümüz aynı değil”

Influencer olmak ve milyonlarca takipçiye sahip olmak kulağa eğlenceli gelebilir. Ama bu sadece bir vlog çekmekten daha fazla bir şey mi? Gazeteci ve Influencer Uptin Saiidi bize, iki günün aynı olmadığı tam zamanlı bir içerik üreticisi olmanın nasıl bir şey olduğuna dair perde arkası bir bakış sunuyor.

Bu özel günde, büyük bir video konferansına katılıyor. VidCon, bağlantı kurmak, öğrenmek ve işbirliği yapmak için markaları ve içerik oluşturucuları bir araya getiriyor. YouTube platformunda markalarla çalışan video içerik oluşturucuları bilgilerini paylaşıyor.

Milyarlarca insan YouTube, Facebook, TikTok kullanıyor. Büyük bir markadan çok bir yüzle, bir kişiyle bağlantı kurmak istiyorlar. Uptin, geçen yıl kendi videolarını çekmeye başladı ve 700 bin takipçiye ulaştı.

“Yaptığınız işi gerçekten sevmeniz gerekir. İlk bir veya iki yıl fazla para kazanamayacaksını. İvme kazanmak zaman alır.” Uptin Saiidi – Gazeteci ve Influencer

İlk başta para kazanmıyordu, ancak şimdi ürettiği izlenme sayısına göre ödeme yapan YouTube ve Facebook’tan gelir elede ediyor. Ayrıca havayolları ve teknoloji şirketleri gibi markalarla birlikte çalışıyor. VidCon etkinliğinde bu işi yıllardır yapan, milyonlarca dolar kazanan ve kendi markası kuran insanlarla tanışma fırsatı buluyor.

Uptin, “Fakat buna dahil olmak için yaptığınız işi gerçekten sevmeniz gerekiyor. İlk bir veya iki yıl fazla para kazanamayacaksınız. İvme kazanmak zaman alıyor. Ayrıca tüm videolarımın bilgilendirici ve eğlenceli olduğundan emin olmaya çalışıyorum çünkü insanların hayatlarına bazı benzersiz içerikler getirmeniz gerekiyor. Bu nedenle, izlenme alan videolar oluşturmak yalnızca viral olmalarını ummakla ilgili değil, aynı zamanda gerçekten değer sağlayan içerik oluşturmakla da ilgili.” diyor.

“Markalar güne ayak uydurmalı”

Peki içerik oluşturma dünyası için sırada ne var? Sosyal medya her zamankinden daha çok yönlü hale geliyor, insanların iletişim kurma ve çevrimiçi dünyayı algılama şeklindeki çizgileri bulanıklaştırıyor.

“Bir marka şu anda influencer pazarına girmemişse geç kalmış demektir ancak hala zamanınız var.” Alessandro Bogliari – The Influencer Marketing Factory’nin Kurucu Ortağı ve CEO’su

The Influencer Marketing Factory’nin Kurucu Ortağı ve CEO’su. Alessandro Bogliari, New York’tan bize katılıyor. Ona sosyal medyanın pazarlama ve içerik oluşturma dünyasındaki geleceğini sordum: “Dürüst olmak gerekirse her gün yeni bir uygulama ve yeni bir canlı yayın uygulaması ve sosyal medya görüyorum. Pazarlama harcamalarında büyük bir artış göreceğiz. Bir marka şu anda influencer pazarına girmemişse geç kalmış demektir ancak hala zamanınız var. Ama buna gerçekten inanmıyorsanız, o zaman şu anda yaratılmakta olan ortam için oldukça eski kalacaksınız. Bu yüzden her zaman önerdiğim şey sosyal medyada vakit geçirmek, neler olduğunu anlamak çünkü her şey değişiyor ve siz güncellenmek ve olayların döngüsünde olmak istiyorsunuz.”

Alessandro’ya göre büyük markalar sosyal medya trendlerini takip etmeli.

Sosyal medyada hikaye anlatımı ciddi bir iş. Artık sadece bir eğlence değil. İçerik oluşturma, büyük para kazandıran ve son derece etkili bir pazarlama aracı olabilir. Teknoloji günlük yaşamlarımıza giderek daha fazla entegre olurken, influencerlar ve markalar, sosyal açıdan daha sorumlu içerikle bir gelecek yaratabilir mi?

(euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *