Sürücülere ‘kış lastiği’ uyarısı

Sürücülere ‘kış lastiği’ uyarısı

Yoğun kar yağışı nedeniyle uygun olmayan lastiklerle yola devam etmeye çalışmanın trafik kazalarına neden olduğunu vurgulayan Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), sürücülerin kış lastiği ve standartlara uygun lastik kullanmasını istedi.

EGM’den yapılan açıklamada, son iki gündür Türkiye genelinde yoğun kar yağışının etkili olduğu hatırlatılarak, bu nedenle kara yollarındaki trafik akışının olumsuz etkilendiği ve ana arterlerde zaman zaman ulaşımın kesintiye uğradığı hatırlatıldı.

Trafikte yaşanan aksamaların kar yağışından kaynaklı olmakla birlikte özellikle ticari olarak yük taşıyan araçlar ile bazı bireysel araçların kış ve kar şartlarına uygun lastik kullanmamasının yolların ulaşıma kapanmasının başlıca nedeni olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Sürücülerin tüm uyarı ve ikazlara rağmen uygun olmayan lastiklerle yola devam etmek istemeleri nedeniyle kayarak yoldan çıktıkları, yolda kaldıkları, trafik kazasına karıştıkları ve arkalarından gelen trafiğin de durmasına neden olarak yığılmalara ve bu bölgelere erişmede gecikmelere sebebiyet verdiği görülmüştür. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesinde kış lastiği kullanımına yer verilmiş, Bakanlığımızca trafik birimlerimize gönderilen ‘Kış mevsiminde alınması gereken tedbirler’ konulu talimatta da bu denetimlerin önemi vurgulanmıştır.”

Açıklamada, şehirlerarası seyahat edecek vatandaşların ve ticari araç sürücülerinin kış lastiği ve standartlara uygun lastik kullanımı konusuna göstereceği hassasiyet ve dikkatin, trafiğin daha güvenli olmasını sağlayacağı belirtildi.

Polis ekipleri lastik kontrolü yaptı

Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şehirler arası ve şehir içi yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlara yönelik 12-14 Ocak arasında eş zamanlı denetimler yapıldığı belirtildi.

Denetimler sonucunda 1570 aracın mali sorumluluk sigortasının bulunmadığı, 144 sürücünün ise SRC belgesiz olduğu tespit edildi.

Denetimlerde 311 sürücünün yetki izin belgesinin olmadığı, 6 bin 371 aracın muayenesiz olduğu, 947 aracın takograf kullanmadığı, 721 sürücünün çalışma ve dinlenme sürelerine uymadığı belirlendi.

Ayrıca denetimler sırasında 222 sürücünün Psikoteknik Değerlendirme Raporu’ndan yoksun olduğu anlaşıldı.

402 araç trafikten men edildi

Ülke genelinde eş zamanlı olarak 15-16 Ocak tarihlerinde kış lastiği kullanımına yönelik denetimlerde 49 bin 164 araç incelendi. Denetimlerde 402 araç trafikten men edildi, 116 aracın kış lastiği kullanmadığı belirlendi.

Denetimler sırasında 98 sürücünün SRC belgesinin olmadığı, 241 sürücünün Psikoteknik Değerlendirme Raporu bulunmadığı belirlendi.

Ekipler 5 bin 389 trafik kuralı ihlaline yönelik işlem gerçekleştirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *