Ürdün ve Mısır, Filistin-İsrail siyasi süreci için baskı yapacak

Ürdün ve Mısır, Filistin-İsrail siyasi süreci için baskı yapacak

Filistinli bir kaynak, Ürdün Krallığı ve Mısır’ın, Filistin liderliği ile koordinasyonun sağlanmasının ardından, bölgede bir barış planını yürütmek için ciddi şekilde yeniden harekete geçtiğini belirtti.

Kaynak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, iki devletli çözüm uygulanmazsa, geri kalan tek seçeneğin tek devletli çözüm olacağı gerçeği göz alındığında, ABD yönetiminin daha fazla baskı yapması konusunda Amman ve Kahire ile anlaştığını sözlerine ekledi.

Kaynaklar, “Koordinasyon yeni bir gelişme değil, ABD Başkanı Joe Biden idaresinin yönetime gelmesinden önce başlamıştı ancak beklenenin aksine Washington, siyasi bir süreç başlatma konusunda yeni umutlar açmazken, sıkıntıları gidermek ve güven inşa etmek için ekonomik girişimleri desteklemekle yetindi” dedi. Bunun yanı sıra, İsrail hükümeti, Filistin’in tutumunu ‘alternatif bir yol’ olarak değerlendirerek, bu yolun kabul edilemez ve ortak olunamaz olduğunu belirtti. Kaynaklar Ürdün ve Mısır’ın yeniden harekete geçtiğini ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın hemen müzakere masasına oturmaya hazır olduğuna yönelik bir teyit aldıklarını aktardı.

Filistinliler, ABD’nin de desteğiyle birlikte Filistinliler ve İsrailliler arasında, Batı Şeria, Kudüs ve Gazze Şeridi dahil olmak üzere tüm alanlarda sükuneti sağlayacak olan doğrudan müzakerelere ilişkin siyasi bir süreç başlatma planı konusunda Mısır ve Ürdün ile çalışıyor.

Filistin Yönetimi, Uluslararası Dörtlü’nün (ABD, Birleşmiş Milletler, Rusya, Avrupa Birliği) gözetiminde siyasi bir sürece daha hızlı başlamak istiyor.

Uluslararası Dörtlü, Filistin-İsrail müzakerelerini desteklemek amacıyla 2002 yılında kuruldu ancak tarafların, Dörtlü’nün rolünün etkisiz olduğunu düşünmesi nedeniyle çalışmalarını durdurdu. Ancak Filistin Yönetimi şimdi Uluslararası Dörtlü’nün aktif rol almasını istiyor.

ABD’li yetkililerle görüşmek için şu anda Washington’da bulunan Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, siyasi süreci canlandırmanın yollarına yönelik görüşlerini iletti. Safadi, Al-Arabiya kanalına verdiği bir röportajda Filistin’in “merkezi ve temel mesele” olduğu yönündeki düşüncesini yinelemiş ve bu konunun Ürdün’ün alternatifi olmadığını düşündüğü ‘iki devletli çözüm’ temelinde çözülmesi gerektiğini söylemişti.

Bakan Safadi, “Filistin sorununu çözmenin tek yolu iki devletli çözümdür ve iki devletli çözümün alternatifi tek devletli çözümdür ve tek devletli çözüm bir çözüm değildir” ifadelerini kullandı. Safadi izlenmekte olan yol ile ilgili olarak; “Filistin Ulusal Otoritesi’nin karşı karşıya olduğu büyük ekonomik zorluklar ve bunun halkının haklarını yerine getirme imkânı üzerindeki yansımalarına müdahale edilmesi gerekiyor. Ancak ekonomik çözüm siyasi bir çözümün yerini tutamaz. Çatışma için bir çözüm ve adil bir barış sağlamak istiyorsak, iki devletli çözüme giden gerçek bir siyasi bakış açısı bulmak için hareket etmeliyiz.” dedi.

Safadi, barış süreciyle ilgili birçok zorluk olduğunu kabul etti ancak “Herkes sadece bu çözüme (iki devletli çözüme) ulaşmak için çalışmalı çünkü bunun alternatifi, herkes üzerinde etkili olacak daha fazla çatışma ve gerilim demektir” dedi.

Filistinliler ile İsrailliler arasındaki son müzakereler 2014 yılı Nisan ayında durdurulmuştu. Mısır ve Ürdün bu müzakerelerin bittiği yerden başlaması için çalışacak. Ancak İsrail tarafında yeni bir siyasi yolun kabul edilebileceğine yönelik herhangi bir işaret yok. İsrail Başbakanı Naftali Bennett, yeni bir siyasi süreçte ilerleme olma olasılığını reddetti. Ayrıca, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmeyeceğini ve dünya liderleri ile yaptığı görüşmelerde kendisine Filistin meselesinin sorulmadığını söyledi.

Filistin liderliği, ABD baskısının, bu tutumu değiştireceğini veya yaklaşık bir yıl iki ay sonra, Bennett ile yapılan rotasyon anlaşmasına göre, mevcut Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in iktidara gelmesinin ardından yeni bir İsrail tutumun oluşmasını sağlayacağını umuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *