Teksas’ta yahudi sinagoguna rehine operasyonu

Teksas’ta yahudi sinagoguna rehine operasyonu

Fort Worth, Teksas yakınlarındaki bir sinagogda düzenlenen ayin sırasında, cemaat rehin alındı. Ayinin Facebook’taki canlı yayını, öfkeli bir şekilde bağırmaya başlayan bir katılımcının “Bu işin sonunda can vereceğim” demesinin ardından kesilmişti.

Rehinelerin serbest bırakılmasının ardından düzenlenen basın toplantısında FBI, silahlı kişinin kimliğini halka açıklamamayı tercih ettiklerini söyledi. Kurtarma operasyonunu yöneten FBI özel ajanı Matthew DeSarno’ya göre, esir “tek bir derdi vardı ve bu özellikle Yahudi cemaatiyle ilgili değildi.”

Rehine krizi ABD gündemine otururken, Türkiye Washington Büyükelçiliği Twitter üzerinden mesaj yayınladı:

“#Teksas, Colleyville’de Beth Israel Cemaati üyelerinin rehin alındığını üzülerek öğrendik. Durumdan derin endişe duyuyoruz ve olayın hızlı ve barışçıl bir şekilde çözülmesini umuyoruz.”

Fort Worth Star gazetesinin Telegram üzerinden okurlarına geçtiği haberde, ayindeki kişileri rehin aldığı iddia edilen kişiyle polis arasında yaşanan diyaloğun duyulduğunu bildirilmişti.

Gazete, sinagogdaki ayinin Facebook’taki canlı akışı sırasında öfkeli bir adamın bağırıp çağırmaya ve “din hakkında atıp tutmaya başladığının” duyulduğunu yazdı.

Habere göre sinagog cemaatini rehin aldığı iddia edilen kişi sonrasında “bu işin sonunda can vereceğim” diye bağırdı.

Yayın, mikrofona yakın birinin “Bir şeyler yapın. Bu adamın öldüğünü görmek istemiyorum.” demesinden kısa bir süre sonra kesildi.

Yerel gazetenin bildirdiğine göre rehin alan kişi, defalarca kız kardeşinden ve İslam’dan bahsetti ve küfür kullandı ve defalarca öleceğini düşündüğünü söyledi.

ABD medyasına göre sinagog cemaatini rehin alan kişi, 2010’da FBI ajanını öldürmekten hükümlü Dr. Afia Sıddıkî’nin serbest bırakılmasını talep etti. (Serbestiyet)

Biden: İnsanların sokaktan silah almasını engelleyemeyiz

Biden, Philadelphia kentinde katılacağı tören öncesi gazetecilere olayla ilgili açıklamalarda bulundu. ABD Adalet Bakanı Merrick Garland ile kısa süre önce telefonda görüştüğünü belirten Biden, “Bu olay, bir terör eylemidir.” ifadesini kullandı.

Rehineler arasında bulunan hahamla telefonda görüşeceğini dile getiren Biden, saldırganın nasıl silah edindiği sorusuna ise “Tüm soruların yanıtını bilmiyorum. Saldırganın silahı sokaktan bir yerden aldığı söyleniyor. Ben bilmiyorum.” dedi. Silah alımlarında geçmiş incelemelerinin önemli bir yeri olduğunun altını çizen Biden, “Ancak insanların sokaktan silah almasını engelleyemeyiz.” diye konuştu.

Rehineler serbest, saldırgan öldürüldü

Teksas’ın Colleyville kentindeki sinagogda, cumartesi günü silahlı bir saldırgan tarafından rehin alınan 4 kişiden biri 7 saatin, 3’ü ise 11 saatin ardından serbest bırakıldı. Ölü ele geçirilen saldırganı kimin öldürdüğüne ilişkin detay paylaşılmadı.

FBI yaptığı açıklamada, saldırganın 44 yaşındaki İngiliz vatandaşı Malik Faysal Ekrem olduğunu duyurdu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *