ABD ve Almanya’da enflasyon artışı

ABD ve Almanya’da enflasyon artışı

ABD’de TÜFE, geçen yıl aralıkta yıllık bazda yüzde 7 artarak 1982’den bu yana en yüksek artışı göstermeye devam etti. Almanya’da ise Toptan Eşya Fiyat Endeksi, petrol ve metal ürünlerindeki fiyat artışı nedeniyle geçen yıl 2020’ye göre yüzde 9,8 artarak 1974’ten bu yana en yüksek yıllık artışı kaydetti.

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen ay aylık yüzde 0,5 artarak beklentilerin üzerine çıkarken, yıllık bazda yüzde 7 ile 39 yılın en yüksek artışını göstermeyi sürdürdü.

ABD Çalışma Bakanlığı, Aralık 2021 dönemine ilişkin TÜFE verisini açıkladı. Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti, geçen yılın son ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,5 arttı. Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen TÜFE verisinin, bu dönemde yüzde 0,4 artması öngörülüyordu. TÜFE, geçen yılın kasım ayında ise aylık bazda yüzde 0,8 artmıştı.

Yıllık enflasyon yüzde 7’ye ulaştı

Ülkede TÜFE, geçen ay yıllık bazda ise yüzde 7 artarak piyasa beklentileriyle paralel bir seyir izledi. Haziran 1982’den bu yana kaydedilen en büyük yükselişi göstermeye devam eden yıllık enflasyon, geçen yıl kasımda yıllık bazda yüzde 6,8 artmıştı. Söz konusu dönemde barınma ve ikinci el araç fiyatlarındaki artışlar tüketici fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu.

İkinci el araç fiyatları bu dönemde aylık yüzde 3,5 artarken, yıllık yüzde 37,3 yükseldi. Aynı dönemde barınma endeksi aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 4,1 arttı. Gıda endeksindeki aylık artış yüzde 0,5 ve yıllık artış yüzde 6,3’ü bulurken, enerji endeksinde aylık yüzde 0,4’lük azalışa karşı yıllık yüzde 29,3’lük artış kaydedildi.

Çekirdek enflasyon beklentilerin üzerinde

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise geçen ay aylık yüzde 0,6 artarak beklentilerin üzerinde bir seyir izledi. Çekirdek enflasyon, yıllık bazda da yüzde 5,5 artarak beklentileri geride bıraktı. Çekirdek TÜFE geçen yılın kasım ayında aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 4,9 artmıştı.

Analistler, tüketici fiyatlarının neredeyse 40 yılın en yüksek artışını gösterdiğini, bu durumun ABD Merkez Bankasının (Fed) mart ayında faiz artırımına başlayacağı beklentilerini destekleyebileceğini belirtti.

Biden: Enflasyon küresel bir sorun

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. ABD Başkanı Biden, verilerin, benzin ve gıda fiyatlarının düşmesiyle geçen ay manşet enflasyonda “anlamlı” bir düşüş yaşandığını ve aynı zamanda fiyat artışlarını yavaşlatmada ilerleme kaydettiklerini gösterdiğini söyledi.

Fiyat artışlarının hala çok yüksek olması ve ailelerin bütçelerini sıkması nedeniyle yapacak çok işlerinin bulunduğunu belirten Biden, “Enflasyon, salgının neden olduğu ekonomik çöküşü atlatırken, hemen her gelişmiş ülkede ortaya çıkan küresel bir sorun.” ifadesini kullandı. Joe Biden, ABD’nin en hızlı büyüyen ekonomilerden birine sahip olduğu için şanslı olduğunu savundu.

Almanya’da toptan eşya fiyatlarında 1974’ten bu yana en yüksek artış

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Almanya’da Toptan Eşya Fiyat Endeksi, 2021’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 9,8 arttı. Destatis açıklamasında, “Bu, ilk petrol krizinin ardından 1974’ten bu yana en yüksek yıllık değişim oranı.” denildi. 1974’te bir önceki yıla göre artış yüzde 12,9 olarak kayıtlara geçmişti.

Açıklamada, “Yıllık olarak toptan eşya fiyatlarındaki yüksek değişim oranlarında, petrol ürünleri ve metal fiyatlarındaki artış belirleyici oldu. Ayrıca, salgınla bağlantılı olarak 2020’de birçok ham madde için düşük fiyat seviyesinden dolayı baz etkisi de var.” ifadeleri kullanıldı.

Petrol ürünleri geçen yıl 2020’ye göre yüzde 32 ve metal fiyatları yüzde 44,3 artış kaydetti. Aralıkta hayvan yemi fiyatlarındaki artışın yıllık bazda yüzde 21,8 olması dikkati çekti. Bu arada, Almanya’da Toptan Eşya Fiyat Endeksi, aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,2, Aralık 2020’ye kıyasla da yüzde 16,1 yükseldi.

Aralık enflasyonu yaklaşık son 30 yılın zirvesinde

Toptan satış; üretici ve son tüketici arasındaki bağlantı noktası olduğundan bu gelişme gelecekteki enflasyon eğilimleri için gösterge niteliği taşıyor. Almanya’da Kasım 2021’de yüzde 5,2 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatları ve salgının etkisiyle geçen ay yüzde 5,3’e çıkarak yaklaşık son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Uzmanlar, ülkede yıllık enflasyonun son 6 aydır yüksek kalmasında; KDV indirimlerinin sona ermesi, tedarik dar boğazları, ham madde ve enerji fiyatlarının artmasının etkili olduğunu belirtiyor. Analistler, fiyatların karşılaştırılmasında baz etkisi sona erdiği için gelecek aylarda Almanya’daki enflasyonun düşmesini bekliyor.

Alman hükümetine ekonomik danışmanlık yapan Ekonomi Bilirkişi Kurulu da (SVR) ortalama enflasyonun bu yıl yüzde 2,6 olarak gerçekleşmesini öngörüyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *