Dr. İyad Kunaybi’den “İşgalin ardından Afganistan” değerlendirmesi

Dr. İyad Kunaybi’den “İşgalin ardından Afganistan” değerlendirmesi

Ürdünlü bir müslüman yazar olan Dr. İyad Kunaybi, diğer ülkelerde yaşananların bir örneği olarak Afganistan’daki 20 yıllık işgalin sonuçlarına dair eşi görülmemiş bir belgelendirme niteliği taşıyan konuşmasında medyanın ve uluslararası kuruluşların hakikatini de gözler önüne seriyor.

Şüphesiz 2021 yılının en önemli gündem maddelerinden biri de yabancı güçlerin 20 yıllık işgallerinin akabinde Afganistan’dan geri çekilmek zorunda kalışıydı.

Dr. İyad Kunaybi’nin konuyla ilgili değerlendirmeler yaptığı arşiv niteliğindeki 38 dakika süren konuşması, Kulliyetu Neva sitesi editörleri tarafından Türkçeleştirildi.

Videodaki bilgi ve belgelere daha rahat erişim için resimler ve dipnotlar eşliğinde hazırlanan 25 sayfalık pdf dosyası da okuyucunun istifadesine sunuldu. Dosya incelendiğinde, küresel kuruluşların ve dünya medyasının ‘kadın hakları’ ve genel olarak ‘insan hakları’ hususunda ne kadar yapmacık bir duyarlılık içinde oldukları çok net bir şekilde görülebiliyor.

Kunaybi konuşmasına şu sözlerle başlıyor:

“Yabancı güçlerin Afganistan’dan geri çekilmesiyle birlikte orada İslamî düzenin ikame edilmesi korkusu ile uluslararası kuruluşlar ve dünya medyası Afganistan’da “kadın hakları ve insan hakları” adına endişelenmeye başladı.

Bugün burada, uluslararası kuruluşların ve dünya medyasının kadınlara ve insanlara karşı ne kadar insaflı, dürüst ve duyarlı olduğunu görelim diye Afganistan’ın 20 yıllık işgalin bir neticesi olarak uluslararası güçlerin gölgesinde sahip olduğu bu hakların (kadın hakları, insan hakları) örneklerini göstereceğiz…”

Konuşmanın pdf dosyasına bu linkten ulaşabilirsiniz: İşgal Güçlerinin Geri Çekilmesiyle Afganlar Ne Kaybetti_İyad Kunaybi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *