Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu: 2021’de tablo değişmedi

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu: 2021’de tablo değişmedi

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun tuttuğu kadın cinayetleri istatistiğine göre, son 1 yılda 367 kadın, erkekler tarafından katledildi. Kadın cinayetleri ve şüpheli ölümleri, kadın hareketi temsilcileri Milliyet’e konuştu, öneri ve taleplerin belirtti.

Milliyet’ten Çiğdem Yılmaz’a açıklamada bulunan, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Canan Güllü, kadın cinayetlerinin önlenememesini yasal boşluklara ve kadın politikasında yaşanan eksikliklere bağladı. Güllü, ceza kanununda kadına şiddetin tanımlı bir maddesi bulunmadığına dikkat çekti: “Şiddeti uygulayan fail, yaptığı şiddetle ilgili ceza almadığı müddetçe kadın cinayetleri artacaktır. Önlem alınmadıkça cinayetler azalmaz. Diğer taraftan, vahşetin boyutu her geçen gün artıyor. Kadınları daha çok geleneksel bir yapının içine zorlayan bir görüş de zorlanmaya başlandı. Ordu’da katledilen Ceren Damar ve İstanbul’da katledilen Başak Cengiz gibi. Kadınlar artık bir yakını, eşi ya da sevgilisi dışındaki erkekler tarafından da katlediliyor. Bu şiddetin ve cinayetlerin önüne geçilmesi için, kadın bakanlığının oluşması, kadın politikalarının hayata geçmesi ve yine TCK’ya bir şiddet tanımının konulması gerekiyor.”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatlarından Rukiye Leyla Süren de şu değerlendirmeyi yaptı: “2021’de şüpheli ölüm oranları çok yükseldi. Sadece ekim ayında katledilen 18 kadından 12’sinin ölümü şüpheliydi. Yüzlerce kadının ölümü şüpheli. Şüpheli ölümler hem yaşayan kadınlar hem de katledilen kadınlar açısında önemli. Çünkü bir ölümü şüpheli bıraktığınızda başka bir kadının öldürülmesi içinde bir reçete sunmakta. Bu yıl şunu gördük; samuray kılıcıyla bir kadın katledildi ve şu dendi; ‘Kadın güçsüz ve bana karşılık veremez.’ Her zaman söylediğimiz gibi toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadının toplumda güçsüz bir alana hapsedilmesi ve toplumda, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle ilgili, eğitimde, politika gerekli adımların atılmaması sebebiyle bir erkek eline geçirdiği samuray kılıcıyla sokağa çıkıp bir kadını rahatlıkla öldürebileceğini düşünmekte. 2021, kadınlar için acı bir yıl oldu. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği açısından 2021’in çok iyi değerlendirilmesi ve raporlandırılması gerekiyor. Politikada, üniversitede, sokakta her yerde kadınların uğradığı şiddet ve istismarın nasıl son bulacağı konusunda seferberlik açısından çalışılması gerekiyor. Her bir kadın cinayetinde bir iki günlük infial ile bir iki günlük geçici sözlerle artık kadınların yaralarına çare bulamayacağını biliyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yok edecek politikaların üretilmesini istiyoruz.”

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Şükran Eroğlu da Türkiye’de kadın cinayetlerinin artık kanıksanmış durumda olduğuna işaret ederek, “Eğitim mekanizmaları yetersiz. Bizler hep faillerin en ağır cezayı almasını söylüyoruz. Ancak bu sadece faillerin en ağır cezayı almasıyla son bulacak bir durum değil. Ağır cezanın yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri de verilmeli. Türkiye’de cinsiyetçi söylemler çok fazla bu cinayetleri körüklüyor. Bir de gece yarısı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekildik. Bu durum failleri daha cesaretlendirdi, kadın cinayetleri arttı. Yasalar etkin uygulanmaması erkekleri cesaretlendiriyor” dedi.

2008-2021 yılları arasında 3719 kadın katledildi

2008: 66
2009: 120
2010: 203
2011: 130
2012: 145
2013: 231
2014: 290
2015: 293
2016: 289
2017: 350
2018: 405
2019: 421
2020: 409
2021: 367

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *