DSÖ’den Hıristiyanlara çağrı: Kutlamaları iptal edin

DSÖ’den Hıristiyanlara çağrı: Kutlamaları iptal edin

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Omicron varyantı nedeniyle dünya çapında vaka sayıları artarken, insanlara Noel ve yılbaşı tatillerini ve kutlamalarını iptal etme çağrısı yaparken, devletlere çağrı yapmaması dikkat çekti.

BBC’nin haberine göre, Başkan Tedros Adhanom Ghebreyesus, toplanmaların birçok yerde “vaka sayılarının artmasına, sağlık sistemlerinin üzerine aşırı yük binmesine ve daha fazla ölüme” yol açacağı konusunda uyardı ve insanları bir araya gelmeyi ertelemeye çağırdı.

“Bu bazı durumlarda etkinliği iptal etme ya da erteleme anlamına gelebilir” diyen Dr. Ghebreyesus, “Bir etkinliğin iptal edilmesi, bir hayatın iptal edilmesinden daha iyidir” diye konuştu.

Başkan, Omicron varyantının Delta varyantından daha hızlı yayıldığını ve aşı olmuş veya Covid-19 hastalığını geçirmiş kişilerde de enfeksiyonlara neden olduğunu söyledi.

‘Omicron hafif değil’ iddiası

WHO’nun baş bilim adamı Soumya Swaminathan, erken bulgulara dayanarak, Omicron’un öncekilere göre daha hafif sorunlara yol açan bir varyant olduğu sonucuna varmanın “akılsızca” olacağını öne sürdü.

Bazı bünyelerdeki bağışıklık tepkisinden varyantın başarılı bir şekilde kaçtığını belirten Swaminathan, bu nedenle birçok ülkede uygulanan hatırlatma aşısının bağışıklık sistemi daha zayıf kişilere öncelik vermesi gerektiğini söyledi.

‘Aşılanan kişilerin enfekte olma ihtimali yüksek’

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’de gazetecilere verdiği demeçte, “Omicron’un Delta varyantından önemli ölçüde daha hızlı yayıldığına dair tutarlı kanıtlar var” dedi ve ekledi: “Aşılanan veya Covid-19’dan iyileşen kişilerin enfekte olma ihtimali yüksek.”

Dr. Ghebreyesus’un açıklaması, sağlık uzmanlarının Omicron’un artık ABD’de baskın varyant olduğunu ilan ettiği zamana denk geldi.

Fransa ve Almanya’nın da aralarında olduğu bir dizi ülke, yeni varyantın yayılmasını durdurmak için Covid önlemlerini sıkılaştırdı ve seyahat kısıtlamaları getirdi. Hollanda, Noel döneminde tam kapanmaya gitti.

ABD: Kapanma planlamıyoruz

Beyaz Saray Pazartesi günü, Başkan Joe Biden’ın “ülkeyi kapanmaya götürmeyi” planlamadığını söyledi. Ülkenin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Anthony Fauci Noel seyahatlerinin tam aşılı kişiler arasında bile Omicron’un yayılmasını artıracağı konusunda uyardı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ve Dışişleri Bakanlığı, Amerikalılara İspanya, Finlandiya, Çad ve Lübnan dahil sekiz ülkeye seyahat etmemelerini tavsiye etti.

İngiltere: Yeni kısıtlamalar mümkün

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Covid’in Omicron varyantı vakalarının artması nedeniyle hükümetin yeni kısıtlamalar getirme ihtimalini yok saymadı.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, Trafalgar Meydanı’ndaki yılbaşı kutlamalarının “kamu güvenliği” nedeniyle iptal edildiğini açıkladı.

Japonya’da bir askeri üsteki bir vaka, toplam 180 vakaya yol açtı. Omicron ilk olarak Kasım ayında Güney Afrika’da tespit edildi.

Ghebreyesus: Gelecek yıl pandemi sona erdirilebilir

Dr. Ghebreyesus, gelecek yılın ortasına kadar dünyadaki her ülkenin nüfusunun %70’inin aşılanmasını sağlayarak 2022’de pandeminin sona erdirilebileceğini de vurguladı.

Ayrıca, 2019’da ortaya çıktığına inanılan Çin’in, virüsün kökenine dair verileri açıklaması gerektiğini savundu: “Kökenleri öğrenene kadar devam etmeliyiz, daha fazla zorlamamız gerekiyor çünkü gelecekte daha iyisini yapmak için bu sefer olanlardan ders almalıyız.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *