18 lirayı aşan dolar tepetaklak

18 lirayı aşan dolar tepetaklak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ekonomik paket sonrası Dolar/TL 18.36 seviyelerinden 12.27’ye kadar indi. 20.80 seviyesindeki Euro/TL ise 14.07’ye geriledi

Yeni haftaya 16.90 liradan başlayıp, gün içinde 18.36 lirayı aşarak rekor kıran Dolar/TL, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı yeni paketle birlikte 12.27 TL seviyelerine geri döndü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TL mevduatlara ödenecek olan faiz oranıyla döviz getirisi arasındaki fark, piyasa tarafından örtülü faiz artışı olarak değerlendirildi. Paranın değeri olarak görülen faizin dolaylı olarak artacak olmasıyla da açıklama sonrası TL’de hızlı bir değer artışı oldu. Dolarda hızlı yaşanan düşüş buna bağlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrasında döviz mevduatının çözülmesi, yastık altındaki altını ekonomiye kazandırılması ve ihracatçı firmalara vadeli kur rakamı verilmesini de içeren düzenlemeleri açıkladı.

Dövizin muhtemel getirisine Türk Lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vatandaşımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak” dedi.

Erdoğan, döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalara da doğrudan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verileceğini açıkladı.

‘YASTIK ALTINDA 5 BİN TON ALTIN VAR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yastık altında 280 milyar dolar değere sahip 5 bin ton altın bulunduğunu, bunun ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla yeni araçlar geliştirileceğini aktardı.

‘SERBEST PİYASA EKONOMİSİNDEN GERİ ADIM YOK’

Erdoğan, “Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisinden ve kambiyo rejiminden en küçük geri adım atmaya ne niyeti ne de ihtiyacı vardır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faizdeki indirimle beraber, birkaç ay sonra enflasyon nasıl düşmeye başlayacak bunu hep beraber yaşayacağız.” diye konuştu.

TCMB EN SON CUMA GÜNÜ MÜDAHALE ETTİ

Dolar/TL’de geçen cuma 17.14 seviyesinin görülmesinden sonra Merkez Bankası doğrudan satış yoluyla kura müdahalede bulundu. Bu müdahalenin ardından dolar geçen haftayı 16.41 liradan kapatmıştı.

Dolar yeni haftaya 16.90 liradan başladı. Sabah saatlerinde 17.60 lirayı aştı. Ardından önce 17.20 liraya kadar çekildi, öğleden sonra ise hızlı bir yükselişe geçti.

Piyasa kapanışının ardından dolar 18.25 liraya kadar yükseldi.

Euro da ilk kez 20 lirayı aşarak 20.75 liraya kadar yükseldi. Dolar günlük yüzde 11’in üzerinde yükseldi. Dolar/TL’deki yükseliş son 1 ayda yüzde 61, 2021 genelinde ise yüzde 140’ı buldu.

MÜDAHALE GELMEDİ

Bugün yükselişin sürmesiyle gözler Merkez Bankası’na çevrildi ancak bir müdahale gelmedi. Aralık başından bu yana toplam 5 kez satış yoluyla döviz piyasasına müdahalede bulunuldu. Bu müdahalelerin toplam büyüklüğünün 6 milyar doları aştığı ifade ediliyor.

FAİZ İNDİRİMİYLE HIZLANDI

Geçen hafta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 14’e çekmesiyle TL’deki erime hızlanmıştı. Bu kararın ardından kasım ayında yüzde 21.31 olarak açıklanan yıllık enflasyonla politika faizi arasındaki makas iyice açıldı.

Söz konusu faiz kararından önce dolar 15.50 lira seviyesindeydi.

0 YILLIK TAHVİLİN FAİZİ ZİRVEDE

Son yükselişte Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk priminin (CDS) 577 seviyesine çıkması etkili oldu. Bu gelişmelerle beraber Türkiye’nin 10 yıllık tahvil faizi ilk kez yüzde 23’e yükseldi. Söz konusu faiz oranı öğleden sonra yüzde 23.80’i de aştı.

‘BENDEN BAŞKA BİR ŞEY BEKLEMEYİN’

Merkez Bankası’nın bu kararı tartışılırken dün Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuyla ilgili açıklamada bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada “Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim” dedi.

YABANCI KURUMLARDAN ‘TL’ KARARI

Bu arada UBS’in Türk lirası ile ilgili rapor yayımlamayı sonlandırmasının ardından TL ile ilgili bir karar da JP Morgan’dan geldi. Kurum, müşterilerine Türk Lirası algo işlemleri için aracılık hizmeti vermeyi sonlandırdı. Var olan pozisyonların da kısa sürede kapatılacağını bildirdi.

GRAM ALTIN 1000 LİRAYI AŞTI

Altın fiyatlarında da kurdaki yükselişle beraber kritik bir eşik aşıldı. Altının ons fiyatı omicron varyantının getirdiği belirsizliğin katkısıyla cuma günü 1.800 doların üzerine tırmanmıştı. Bu yükseliş dolardaki yükselişle birleşince yurtiçinde gram altın ilk kez 1000 lirayı aştı.

(Habertürk)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *