Kral Selman’dan BAE Devlet Başkanına ‘işbirliği’ mesajı

Kral Selman’dan BAE Devlet Başkanına ‘işbirliği’ mesajı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, BAE Başkanına iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesiyle ilgili yazılı mesaj gönderdi. Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Umman Sultanlığı’na yaptığı ziyarette ise 30 milyar dolarlık 13 mutabakat imzalandı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin liderlerine hitaben yaptığı yazılı mesajların devamı olarak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Halife bin Zayed Âl Nahyan’a güçlü kardeşlik ilişkileri ve bunları çeşitli alanlarda geliştirmenin ve desteklemenin yolları hakkında yazılı bir mesaj gönderdi.

Söz konusu mesaj, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan tarafından, Dubai Emirliği’nde BAE Başkan Yardımcısı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Âl Maktum’a iletildi.

Toplantıya, Suudi Arabistan’ın BAE Büyükelçisi Turki ed-Dahil ve Dışişleri Bakanlığı Ofisi Genel Müdürü Abdurrahman Davud eşlik etti.

Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Kral Selman bin Abdul Aziz’in Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman liderlerine Krallık ve KİK ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirmenin yollarına ilişkin yazılı mektuplar gönderdiğini söyledi.

Suudi ve Umman şirketleri 30 milyar dolar değerinde 13 mutabakat zaptı imzaladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Umman Sultanlığı’na yaptığı ziyaretinde, önde gelen Suudi şirketler ile Umman Yatırım Otoritesi ve özel sektördeki bazı şirketler, 30 milyar dolara ulaşan 13 mutabakat zaptı imzaladı.

Bu mutabakat muhtıraları gelecek vaat eden sektörlerde belirli projelerdeki yatırımları ve ortak çalışmayı güçlendirmeyi ve iki kardeş ülke yönetimlerinin ortak ilgi alanına giren yatırımları karşılıklı güçlendirme vizyonunu hayata geçirmeyi hedefliyor. Yatırım anlaşmaları Umman’ın Dukm bölgesinde bir dizi nitelikli yatırımın yanı sıra enerji, yenilenebilir enerji, sağlık hizmetleri yönetimi, ilaç endüstrisi, şehir planlama, turizm, petrokimya, imalat, gıda ve tarım endüstrileri, ulaşım ve lojistik, bilgi teknolojisi ve finansal teknoloji alanlarını kapsıyor.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın haberine göre, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid bin Abdülaziz el-Falih, yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan Krallığı ve Umman Sultanlığı, Suudi ve Umman iş sektörleri arasında çeşitli yatırım ortaklıkları kurulmasına verimli bir zemin sağlayan gelecek vaat edici yatırım fırsatlarıyla dolu” dedi.

Bakan Falih, imzalanan mutabakat muhtıraları ile Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu ve Umman’ın 2040 Vizyonu’nun beklentilerini gerçekleştirecek ve hizmetlerin gelişimine yansıyacak şekilde bazı alanlardaki yatırımları güçlendirmeye çalışacaklarını söyledi.

Falih, bu muhtıraların karşılıklı yatırım ilişkilerini destekleyerek, mevcut yatırım fırsatlarını geliştireceğini ve iki kardeş ülke arasında ekonomik entegrasyonu sağlayarak iki kardeş ülkeyi birbirine bağlayan ilişkileri güçlendireceğini ifade etti.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *