Dedeağaç’a asker yığan ABD’den Ukrayna açıklaması: Askeri seçenek ilk tercih değil

Dedeağaç’a asker yığan ABD’den Ukrayna açıklaması: Askeri seçenek ilk tercih değil

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda askeri açıdan dahil olmanın ilk tercihleri arasında bulunmadığını söyledi. Dedeağaç’ın hangi amaçla silahlandırıldığına ilişkin tartışma ise devam ediyor.

Jen Psaki, düzenlediği günlük basın toplantısında, gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya’nın sınıra asker yığması

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in video konferans yoluyla bir görüşme gerçekleştireceklerini belirten Psaki, görüşmenin ana konusunun Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığması olacağını aktardı.

Psaki, Biden’ın mevkidaşını Ukrayna’yı işgalin sonuçları konusunda uyaracağı ve diplomasi çağrısı yapacağını vurgulayarak, “Rusya’nın Ukrayna sınırından çekilme ve diplomatik yolları izleme zamanı geldi.” ifadesini kullandı.

Rusya Ukrayna’yı işgal ederse

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda ABD’nin bölgeye askeri olarak dahil olup olmayacağı sorusuna Psaki, “Bu, bizim ilk tercihimiz değil.” yanıtını verdi.

Brifingde, bir gazeteci, Psaki’ye Biden’ın 9-10 Aralık’ta yapacağı “tartışmalı” Demokrasi Zirvesi’ne ilişkin “Bu zirveye insan haklarıyla ilgili sıkıntıları olan Filipinler ve Pakistan davet edilirken, bir AB üyesi olan Macaristan ve NATO üyesi Türkiye neden davet edilmedi?” sorusunu yönlendirdi.

Psaki, söz konusu zirvenin ABD hükümet yetkililerinin sivil toplum liderleri ve yabancı liderler ile demokrasiyi savunmak için bir fırsat olduğunu belirterek, “Bu zirveye dahiliyet ya da davet, davetlilerin demokrasiye yaklaşımlarının onaylandığı anlamına gelmez. Ya da bu zirveye dahil edilmemiş olmak bir hoşnutsuzluk demek değildir.” yorumunda bulundu.

ABD’den Dedeağaç’a dev sevkiyat

Türkiye’ye 45 kilometre mesafedeki Yunanistan’ın Dedeağaç limanına dev askeri sevkiyat gerçekleştiren ABD ordusunun Avrupa ve Afrika Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, söz konusu sevkiyatın, ABD ve NATO’nun “Atlantik Çözümü” (Atlantic Resolve) operasyonu çerçevesinde gerçekleştirildiği öne sürüldü. ABD’nin gerçekleştirdiği son sevkiyatta, binden fazla tank, 120’den fazla helikopter ve çok sayıda personel getirildiği bildirildi. Önümüzdeki süreçte ABD’nin sevkiyata devam edeceği kaydedildi.

Biden, Avrupalı liderlerle telefonda görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı video konferans öncesi, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleri ile Ukrayna konusunu ele aldı.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Liderlerin görüşmede Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığması ve giderek sertleşen söylemlerinden duyduğu endişeyi dile getirdiği öne sürülürken, Rusya’yı gerginliği azaltmaya davet eden liderler, özellikle Normandiya Formatı aracılığıyla yürütülecek bir diplomasinin, Donbas’taki sorunun Minsk Anlaşmaları yoluyla çözülmesi için tek yol olduğunu savundular.

Liderler, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteklerine dikkat çekerken, konuya ortak bir yaklaşım için yakın temas halinde kalınması için mutabık kaldıkları da açıklamada öne sürülen bir başka husus oldu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *