Türkiye’den Avrupa komitesine Kavala yanıtı: Karar, hukuki ve adil değil, siyasi

Türkiye’den Avrupa komitesine Kavala yanıtı: Karar, hukuki ve adil değil, siyasi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM kararına karşın Osman Kavala’yı tahliye etmeyen Türkiye için ihlal süreci başlatılmasını istedi. Türkiye tepki gösterdi, “özellikle Kavala kararının sürekli olarak gündemde tutulmasını tutarsız bir yaklaşım olarak görüyoruz.” denildi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi adına büyükelçiler seviyesinde toplanan ve AİHM kararlarının uygulanmasını denetlemekten sorumlu delegeler komitesinin üç gün boyunca yaptığı toplantıların ardından, yapılan oylamada, Türkiye’ye yönelik ihlal süreci başlatılması talep edildi. İhlal sürecinin başlatılması için üye ülkelerin üçte ikisinin oyu gerekiyor.

47 üyeli Avrupa Konseyi’nin resmi kararının bugün açıklanması bekleniyor. İhlal süreci başlatılması halinde, resmi bildirim Ankara’ya gönderilecek ve belirlenen süre içinde savunması talep edilecek.

Türkiye’den yanıt: Karar hukuki ve adil değil

Türk Dışişleri Bakanlığından, “AK Delegeler Komitesi’nin (DH) 1419. Toplantısında AİHM’in Kavala (28749/18) Kararının İcrasına İlişkin Alınan Karar Hk.” başlığı ile yayımlanan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi bugün (2 Aralık 2021) ülkemizin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kavala kararını uygulayıp uygulamadığının tespiti hususunu AİHM’e havale etme niyetini içeren bildirimde bulunmuştur.

Ülkemizde devam eden yargı sürecine saygı ilkesi uyarınca, AK’yı bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyacak bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya davet ediyoruz. Başta AK Bakanlar Komitesi olmak üzere herkes, bağımsız ve tarafsız mahkemelerce yürütülen yargı sürecine saygı ve güven duymalıdır.

Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi olan ülkemiz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan sorumluluklarının bilincindedir. Bu yıl içinde 128, bugüne kadar ise toplam 3674 AİHM kararı tarafımızdan uygulanmıştır.

AİHM kararlarının icrasını denetleyen Bakanlar Komitesi’nin gündeminde halen çok sayıda karar bulunmaktadır. Kavala kararından daha eski olan ve başka ülkeler hakkında ve konularda da uygulanmayan kararlar varken, özellikle Kavala kararının sürekli olarak gündemde tutulmasını tutarsız bir yaklaşım olarak görüyoruz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sistemindeki mevcut mekanizmaların hukuki ve adil bir anlayışa göre değil de, siyasi mülahazalar üzerinden belirli ülkeler aleyhinde işletilmesi her şeyden önce Avrupa Konseyi’nin kendi itibarını zedelemektedir.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, insan hakları sisteminin etkinliğini sürdürmek istiyorsa tarafgir ve seçici tutumunu bırakıp, AİHM kararlarının uygulanmasını tüm üye ülkeler yönünden tarafsız bir yaklaşımla ele almalıdır.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *