Sebastian Kurz politikaya veda etti!

Sebastian Kurz politikaya veda etti!

İslam, Müslümanlar ve göçmen karşıtı tutumu ile tanınan eski Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, hakkında devam eden yolsuzluk soruşturması kapsamında dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından politikayı bıraktığını açıkladı.

Soruşturmanın başlamasının ardından geçen ekim ayında başbakanlıktan istifa eden Kurz, parti liderliğini de bıraktı.

Avusturya’da göreve geldiğinde ‘dünyanın en genç başbakanı olan’ Eski Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı Kurz, yolsuzluk soruşturmasının ardından politik kariyerini noktaladı. “Bugün hayatımda yeni bir sayfa açılıyor” diyen Kurz, ailesine daha fazla zaman ayırmak istediğini öne sürdü.

Savcılık 6 Ekim’de, aralarında Kurz’un da bulunduğu 10 kişi hakkında yolsuzluk, rüşvet ve güveni kötüye kullanma suçlamalarıyla soruşturma başlatmıştı. Avusturya Ulusal Meclisi de hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı ve eski Başbakan Sebastian Kurz’un dokunulmazlığının kaldırılmasına oy birliği ile karar verdi.

Kurz’un dokunulmazlığının kalkmasıyla savcılık, eski başbakan hakkında başlattığı soruşturmanın kapsamını daha da genişletebilecek. Savcılığın kendisine yönelik yolsuzluk, rüşvet ve güveni kötüye kullanma suçlamalarını reddeden Kurz, konunun bir an evvel aydınlığa kavuşturulmasını istediğini açıklamıştı.

Avrupa’da hangi liderler yolsuzluk nedeniyle istifa etti?

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, hakkındaki “rüşvet, yolsuzluk ve güveni kötüye kullanma” suçlamalarının ardından istifa etti. Avrupa’da son 10 yılda birçok ülke lideri yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

Estonya

Estonya Başbakanı Juri Ratas, 13 Ocak 2021’de bir emlak firmasıyla olan bağları nedeniyle partisine karşı başlatılan yolsuzluk soruşturması sonrası istifa etti.

Malta

Malta Başbakanı Joseph Muscat, 2017 yılında yolsuzlukları araştıran gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada ortaklarını korumak için müdahale ettiği suçlamaları üzerine 1 Aralık 2019’da istifa etti. Muscat’ın çocukluk arkadaşı olan Genelkurmay Başkanı Keith Schembri, davayla ilgili olarak yolsuzluktan suçlu bulundu.

Slovakya

Slovakya’da üst düzey politikacılar ile İtalyan mafyası arasındaki iddiaları araştıran gazeteci Jan Kuciak ve nişanlısının Şubat 2018’de öldürülmesi, ülkeyi siyasi bir krize soktu. Başbakan Robert Fico, cinayetler üzerine halkın tepkisinin ardından mart ayında istifa etti, onu bir ay sonra içişleri bakanı ve polis şefi izledi.

Romanya

Romanya’da Ekim 2015’te ölümcül bir gece kulübü yangını sonrası Bükreş’te on binlerce protestocu sokaklara indi ve Sosyal Demokrat Başbakan Victor Ponta’yı istifaya zorladı. Mayıs 2018’de Ponta, bir yolsuzluk soruşturmasının ardından ülkenin yüksek mahkemesi tarafından dolandırıcılık ve diğer suçlamalardan aklandı.

Çek Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti’nde Haziran 2013’te merkez sağ başbakan Petr Necas, üst düzey yardımcısı ve sevgilisinin yolsuzluk ve yetkiyi kötüye kullanma skandalına karıştıktan sonra istifa etmek zorunda kaldı. Savcılar dava açmayacaklarını söyledi. Şimdi eşi olan sevgilisi, boşanmayı hızlandırma umuduyla Necas’ın karısını gözetlemek için askeri istihbaratı yasadışı kullanmaktan hapis cezasına çarptırıldı.

Almanya

Almanya’nın liderleri, eski şansölye Helmut Kohl’un para cezasına çarptırılması ve 1990’larda parti için gizli fonları yönettiğini itiraf etmesinin ardından Hıristiyan Demokrat Birlik’in onursal başkanlığı görevinden ayrılmaya zorlanmasından bu yana yakından inceleniyor. Christian Wulff, nüfuzunu kötüye kullanma suçlanmasının ardından Şubat 2012’de cumhurbaşkanlığından istifa etti.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *