Mısır’da Firavun dönemi canlandırıldı!

Mısır’da Firavun dönemi canlandırıldı!

Mısır’ın Luksor kentinde, İhvan yönetimini deviren Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin katıldığı törende, Firavunlar dönemine ait tapınakları birbirine bağlayan Koç Başlı Sfenks Yolu’nun açılışı yapıldı. Mısır’da dün ayrıca, “Ensar Beyt el-Makdis” adı ile bilinen davada 22 sanığa verilen idam cezaları Yüksek Mahkeme tarafından onandı.

Mısır devlet televizyonu, antik Mısır dönemine ait Karnak ve Luksor tapınaklarını birbirine bağlayan “Koç Başlı Sfenks Yolu” adlı 2 bin 700 metre uzunluğundaki tarihi koridorun açılış törenini canlı yayımladı.

Uzun süren arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan söz konusu tarihi koridorun açılış törenine Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Mısırlı bazı bakanlar, yabancı ülkelerin Büyükelçileri katıldı. Törende, büyük bir orkestra antik Mısır dönemini temsil eden müzik enstrümanları ile Firavunlar dönemini temsil eden müzikler icra etti.

Firavunlar döneminde inşa edilen Karnak ve Luksor tapınaklarını birbirine bağlayan Koç Başlı Sfenks Yolu’na ait kalıntılar ilk olarak 1948’de keşfedilmişti.

Mısır, açılışı yapılan ve iki yakasında 1200 koç başlı sfenksin sıralandığı yaklaşık 3 kilometre uzunluğundaki tarihi koridorun restorasyonuna 2005’te başlatmıştı.

Mısırca orijinalinde ‘kepes ankh’ olarak ifade edilen ve anlamı ‘yaşayan heykel’ olan sfenksler, gövdesi uzanan bir aslan şeklinde kafası ise insan ya da koç veya kuş şeklinde tasvir edilen heykeller olup, Firavun dönemini temsil eden en çarpıcı örnekler. Sfenksler seküler dünyaya önemli bir mesaj niteliği de taşıyorlar.

22 sanığın idam cezaları onandı

Mısır’da yüksek mahkeme, kamuoyunda “Ensar Beyt el-Makdis” olarak bilinen davada yargılanan 134 sanıktan 22’si hakkında verilen idam cezasını onadı.

Mısır merkezli “Mısır el-Yevm” gazetesinde yer alan haberde, Yargıtay’ın “eski İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim’e yönelik suikast girişiminin yanı sıra polis mensuplarını ve güvenlik merkezlerini hedef alan çok sayıda silahlı ve bombalı saldırının failleri” olmakla suçlanan 22 sanık hakkında verilen idam cezasına ilişkin kararını açıkladığı belirtildi.

Yargıtay’ın söz konusu 22 kişinin idam cezasını onadığı aktarıldı.

Haberde, idam cezası alanlar arasında suikast sonucu hayatını kaybeden Subay Muhammed Mebruk’a “ihanet etmekle” suçlanan eski Subay Muhammed Uveys’in de bulunduğu kaydedildi.

Mısır’ın Sina Yarımadası’nda 2013’te düzenlediği saldırılarla adını duyuran ve Kahire yönetiminin Nisan 2014’te “terör örgütü” ilan ettiği Ensar Beyt el-Makdis örgütü, 10 Kasım 2014’te DAEŞ liderine biat ettiğini, daha sonra da adını “Sina Vilayeti” olarak değiştirdiğini açıklamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *