‘Aşısızlara rica değil yaptırım lazım’ tartışması

‘Aşısızlara rica değil yaptırım lazım’ tartışması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın vatandaşlara aşı olmalarını ‘rica’ eden paylaşımlarına Prof. Dr. Bengi Başer “Dünya kısıtlama getiriyor, rica evresi aşıldı” diye yanıt verdi.

Aynı paylaşıma, Doç. Dr. Çağhan Kızılhan da “Yaptırım gücü bizde değil, tweeti atanda” ifadeleriyle tepki gösterdi. Aşının toplumsal bir sorumluluk olduğunu belirten Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Akın Kaya ise “Kısıtlamalarla ilerlemek istemiyoruz” dedi.

Karar’dan Eda Sanğu’nun haberine göre, Kovid vakalarını değerlendiren Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Akın Kaya “Kişisel koruyucu önlemlerimizle aşı ile ilerlemek zorundayız. Ama biz görüyoruz ki, bunlara çok dikkat edilmiyor” dedi. Prof. Dr. Kaya, aşılamada düşüş görüldüğü ve aşıya ikna olmayan vatandaşlar olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı: “Bunları da ikna etmeye çalışıyoruz. Aşı yaptırmayanlara yönelik kısıtlama uygulanma çalışmalarını çok istemiyoruz. Bir yandan da ülkemizin üretim yapması gerekiyor. Yasaklarla, kısıtlamalarla ilerlemek istemiyoruz.” Aşının artık toplumsal bir sorumluluk olduğunu söyleyen Kaya, “Artık gnüde 200 ve üzerinde hasta kaybetmek istemiyoruz. Biz hekimler için çok acı verici. Dolayısıyla herkesin bir toplum sorumluluğu içerisinde aşılamaya önem vermesini bekliyoruz” dedi.

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Halkımızdan salgınla mücadelenin şartlarına uymasını, ertelenen, zamanı gelen dozları hemen yaptırmasını istiyoruz. Sağlık camiamızdan aşı kararsızlarını aydınlatmak için destek, tüm medyadan aşı için kamu iletişimi hizmetinde daha fazla ısrar bekliyoruz” ifadeleri eleştirilere neden oldu. Sosyal medya hesabından “Bugünkü can kaybımız 226; şaşırtıcı değil, çünkü yürürlükteki tek kısıtlamamız gece 12’den itibaren başlayan müzik yasağı” diyen Prof. Dr. Bengi Başer, şunları söyledi: “Bakın dünya ne yapıyor ? Kısıtlamalar getiriyor; rica evresi aşıldı. Fransa, 65 yaş üstüne hatırlatma dozunu mecburi kıldı. Yaptırmayanların aşı karnesi geçersiz kabul edilecek. Almanya, 4. dalgada görülmemiş vaka sayısına ulaşılmasıyla, aşı olmak istemeyenlere karşı sert önlemler uygulama kararı aldı.

Darısı başımıza.” Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu üyesi Doç. Dr. Çağhan Kızıl ise şunları kaydetti: “İstemek yetmez. Dünyada aşısızların yayılımı arttırmasını önlemek için alınan tedbirleri alın: test zorunluluğu, kapalı alana giriş kısıtlaması, maske gerekliliği. Yaptırım gücü bizde değil, tweeti atanda.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *