ABD duyurdu: Japonya ile yeni ticari ortaklık başladı

ABD duyurdu: Japonya ile yeni ticari ortaklık başladı

1 Kasım’da yeni başbakanın belirlendiği Japonya’daki seçimlerin ardından, dün Japonya ile ABD Güney Çin denizinde ortak tatbikata başlarken, diğer yandan iki ülke arasında yeni bir ticaret ortaklığı oluşturulduğu bildirildi.

ABD Ticaret Temsilciliği’nden (USTR) yapılan açıklamada, ABD-Japonya Ticaret Ortaklığı’nın başladığı duyuruldu. Söz konusu girişimin, ticaretle ilgili konularda düzenli katılım yoluyla iki ülkenin ittifakını güçlendirmeye yönelik ortak kararlılığı yeniden teyit ettiği belirtilen açıklamada, iş birliğinin ilk olarak odaklanacağı alanların üçüncü ülkelere dair endişeler, bölgesel ve çok taraflı ticaretle ilgili forumlarda iş birliği, emek ve çevre ile ilgili öncelikleri ele alma, herkes için destekleyici bir dijital ekosistem oluşturma ve ticaretin kolaylaştırılması olduğu ifade edildi.

Açıklamada, ticaret ortaklığı kapsamındaki ilk toplantı dizisinin 2022’nin başlarında gerçekleşmesinin beklendiği ve iki tarafı ilgilendiren ikili ticaret konularını ele almak için düzenli olarak periyodik toplantılar yapılacağı bildirildi.

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, konuya ilişkin açıklamasında, ortaklığın ABD ve Japonya arasındaki iş birliğini derinleştireceğini belirtti. Tai, “Yakın iş birliğimiz, Biden-Harris yönetiminin Hint-Pasifik bölgesine dair ekonomik çerçevesini destekleyecek ve insanlarımız ile ekonomilerimizi geliştiren sürdürülebilir, esnek, kapsayıcı ve rekabetçi ticaret politikaları oluşturmaya yardımcı olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD yönetimi, geçen hafta da Japonya ile çelik ve alüminyum ithalatındaki tarifeler konusunda müzakereleri başlatacağını duyurmuştu.

ABD’nin Japonya ile müzakereleri başlatma kararı, 2018 yılından beri devam eden çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik gümrük vergisi anlaşmazlığında Avrupa Birliği (AB) ile sağlanan uzlaşmanın ardından gelmişti.

Japonya-ABD Güney Çin Denizi’nde ortak tatbikatta

Japonya ile ABD, Çin’in askeri varlığını artırdığı Güney Çin Denizi’nde “ilk kez bir denizaltının da yer aldığı” ortak askeri tatbikat düzenledi.

Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (MSDF), ABD Donanması ile Güney Çin Denizi’nde ortak askeri tatbikat düzenlediğini bildirdi. Buna göre, Japonya’nın iki destroyer ve bir devriye uçağı ile katıldığı tatbikata, ilk kez MSDF’ye ait denizaltı da gönderildi. MSDF, tatbikatın “ABD ve Japonya’nın Güney Çin Denizi’nde ilk kez bir denizaltının da katılımıyla düzenlediği askeri tatbikat” olduğuna işaret etti.

Japonya kamu yayıncısı NHK, bölge genelinde anti-denizaltı talimlerini kapsayan tatbikata ABD’nin ise birer destroyer ve devriye uçağı ile katıldığını bildirdi. Bölgede artan Çin askeri varlığına dikkati çeken kamu yayıncısı NHK, ortak tatbikatın, Japonya-ABD ittifakı kapsamında “Serbest ve Açık Hint-Pasifik Vizyonu”nu hedeflediğini savundu.

Japonya’da seçimler 31 Ekim’de yapılmıştı

31 Ekim’de düzenlenen milletvekili genel seçimlerinde 465 koltuklu mecliste iktidardaki Liberal Demokrat Parti 261 sandalye kazanmıştı. 276 sandalyeyle seçime giren LDP 15 sandalye kaybetmişti. LDP meclis çoğunluğunu tek başına koruyabilecek sandalye sayısını elde etmişti. LDP’nin iktidar ortağı Komeito ise 32 sandalye kazanmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *