Orban: Türkiye, Macaristan için savunma çemberi oluşturuyor

Orban: Türkiye, Macaristan için savunma çemberi oluşturuyor

Macaristan Başbakanı Orman, “Göç konusunda Türk dostlarımıza olabildiğince yardımcı olmalıyız. Avrupa Birliği, Türkiye’ye (göç konusunda) olabildiğince yüksek miktarda destek vermelidir. Bunu parça parça değil, doğrudan mali olarak destekleyelim” ifadesini kullandı.

Türkiye’yi ziyaret eden Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa görüşmelerinin, Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 5. Toplantısı’nın da ardından dün ortak basın toplantısı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında, Macaristan Başbakanı Orban’ı ve heyetini Ankara’da misafir etmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Macaristan Başbakanı Orban’da konuşmasında, Macaristan’ın çok köklü bir devlet olduğunu vurgulayarak Rusya, Almanya ve Türkiye ile dostluk ve stratejik ilişkiler içinde olmanın önemine değindi.

Türkiye-Macaristan ilişkilerine en üst seviyede dinamiklik kazandırmaya çalıştığını belirten Macaristan Başbakanı Orban, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2013’te Budapeşte’yi ziyaretinden sonra da ikili ilişkilerin son derece dinamikleştiğini öne sürdü.

Kovid-19 salgını sürecinde de iki ülkenin ticaret hacminin gerilemediğini ifade eden Macaristan Başbakanı Orban, “(Türkiye-Macaristan ikili ticaret hacmi) Önemli miktarda belki de yüzde 30’dan daha da fazla arttı. Bizim hesaplarımıza göre 4 milyar dolara yaklaştı. Sayın Cumhurbaşkanının 2013’te kazandırdığı ivmeyle bu sürmektedir” dedi.

Türkiye’den yasa dışı yollarla çıkarılan tarihî eserleri Macaristan’dan Türkiye’ye iade ettiklerini aktaran Macaristan Başbakanı Orban, “(Eserler) Bizim de çok hoşumuza gitti ama tabii maalesef bizim değiller. Macarlar için kendisine ait olmayan şeyi eninde sonunda sahibine iade etmek gerekir. Biz bunu yaptık” diye konuştu.

Bugün sağlık, ekonomi, göç ve enerji olmak üzere dört krizin kendilerini etkilediğini belirten Macaristan Başbakanı Orban, iki ülkenin bu konularda da iş birliği yaptığını kaydetti ve salgının ortaya çıktığı dönemde Türkiye’nin hiç düşünmeden Macaristan’a ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemeleri gönderdiğine dikkati çekti. Salgın nedeniyle oluşan ekonomik krizin yatırımlarla üstesinden gelinebileceğini ve ekonomiyi canlandırmak gerektiğini vurgulayan Macaristan Başbakanı Orban, 70 milyar forintlik Türk yatırımıyla Kapoşvar yakınında bir fabrika kurulmasının çok büyük bir başarı olduğunu söyledi.

‘Avrupa’nın müttefiklere ihtiyacı vardır’

Macaristan Başbakanı Orban, Macaristan’ın göç konusunda Akdeniz, Batı Balkanlar ve Belarus tarafından baskı altında olduğunu ifade ederek, “Bu durumda Avrupa’nın müttefiklere ihtiyacı vardır. Öylesine müttefikler ki Avrupa etrafındaki korunma çemberini olabildiğince geliştirsinler. Korunma çemberi oluşturulmazsa Avrupa dağılacaktır ve zor durumda kalacaktır” dedi.

Türkiye’nin de düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya akını hususunda Macaristan için savunma çemberi oluşturduğunu kaydeden Macaristan Başbakanı Orban, “Göç konusunda Türk dostlarımıza olabildiğince yardımcı olmalıyız. Avrupa Birliği, Türkiye’ye (göç konusunda) olabildiğince yüksek miktarda destek vermelidir. Bunu parça parça değil, doğrudan mali olarak destekleyelim” ifadelerini kullandı.

Enerji alanında Macaristan ve Türkiye’nin iş birliği yaptığını belirten Macaristan Başbakanı Orban, Türk Akımından gelen doğal gaz için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

Askeri işbirliği, Afrika ve Bosna Hersek

Askerî iş birliği konusunda yeni perspektiflerle Afrika’daki ortak adımlardan ekonomik iş birliği ve Bosna Hersek konusunda da görüştüklerini aktaran Macaristan Başbakanı Orban, “Her ikimiz için de anlaşılır sebeplerle Bosna’nın istikrarı ve barışı önemli” dedi.

Macaristan’daki enerji fiyatlarının artmasına ilişkin bir soruyu cevaplayan Macaristan Başbakanı Orban, kabine toplantısında enflasyon ve enflasyonu artıran durumları değerlendirdiklerini söyledi. Macaristan Başbakanı Orban, bu konuya üç kez müdahale etmek durumunda kaldıklarını ifade ederek, “Yakıt fiyatları o kadar arttı ki enflasyonu yükseltiyordu. Bunun için müdahale etmemiz gerekti” diye konuştu.

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ile Szechenyi Macaristan Millî Kütüphanesi Arasındaki İşbirliği Protokolü”, Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu ve Szechenyi Macaristan Millî Kütüphanesi Genel Müdürü David Rozsa tarafından imzalandı.

“Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Medya Hizmetleri ve Varlık İşletme Fonu (MTVA) ve Duna Medya Hizmetleri Kâr Amacı Gütmeyen Kamu Ltd. Şti. (Duna) Arasında İşbirliği Protokolü”nü, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ile Macaristan Medya Hizmet Desteği ve Varlık Yönetimi Fonu ile Duna Medya Hizmeti Kâr Amacı Gütmeyen Kamu Şirketi Genel Müdürü Daniel Papp imzaladı.

“Anadolu Ajansı (AA) ve Medya Hizmet Desteği ve Varlık Yönetimi Fonu (MTVA) ve Duna Medya Hizmeti Kar Amacı Gütmeyen Kamu Şirketi (Duna) Arasında İşbirliği Anlaşması” Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz ile Macaristan Medya Hizmet Desteği ve Varlık Yönetimi Fonu ile Duna Medya Hizmeti Kar Amacı Gütmeyen Kamu Şirketi Genel Müdürü Daniel Papp tarafından imza altına alındı.

“Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Macaristan Hükûmeti Arasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Alanlarında İşbirliğine Yönelik Anlaşma”, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Macaristan Yenilik ve Teknoloji Bakanı Laszlo Palkovics tarafından imzalandı.

“Türk Standartları Enstitüsü İle Macar Standartları Enstitüsü Arasında Standardizasyon ve Uygunluk Değerlendirme Alanlarında Mutabakat Zaptı”na Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto imza koydu.

“Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Arasında Stipendium Hungaricum Burs Programı Çerçevesinde 2020-2022 Yılları Arasında Yürütülecek İşbirliği Hakkında Mutabakat Zaptında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Ek Protokol”ü, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto imzaladı.

“Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Arasında 2024 Karşılıklı Kültür Yılına İlişkin İşbirliği Niyet Bildirgesi”, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto tarafından imzalandı.

“Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Macaristan Hükûmeti Arasında Spor Alanında İşbirliği Anlaşması”, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Miklos Kasler tarafından imza altına alındı.

“Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Macaristan Hükûmeti Arasında Gençlik Alanında İşbirliği Anlaşması”nı da Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Macaristan Aile İşleri Bakanı Katalin Novak imzaladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *