Ortaylı: Cumhuriyeti kuranların iki motifi vardı

Ortaylı: Cumhuriyeti kuranların iki motifi vardı

Cumhuriyeti kuran insanların hiç değişmeyen, hiçbir zaman taviz vermedikleri, hiçbir zaman vazgeçmedikleri iki tane motif vardır. Bunlardan birincisi Almanya’ya güvenmemek ve Almanya ile fazla dost olmamak. İkinci motif; toplum hayatımızda modernleşme

Türkiye Barolar Birliğince (TBB) düzenlenen Atatürk’ü anma konferansında Metin Feyzioğlu’nun ardından Prof. Dr. İlber Ortaylı konuştu.

Atatürk’ün yaptığı devrimlerin kalıcı olacağını savunan İlber Ortaylı, Türkiye’nin kadınlara seçim hakkı tanıyan ilk ülkelerden olduğunu, parlamentosunda ve devlet organlarında da kadınlara yer verdiğini, bu alanda birçok ülke ile yarışacak konumda bulunduğunu söyledi. Ortaylı, kadınların sosyal yaşamda daha fazla yer almaya başlamasından sonra Türkiye’nin dönülmez bir ufka girdiğini, laikliği anayasasına koymasıyla başka bir yolda yürüdüğünü gösterdiğini ileri sürdü.

Cumhuriyetin ardından Türkiye’nin fenden askeriyeye Osmanlı’dan aldığı değerleri geliştirdiğini, bunların görmezlikten gelinmemesi gerektiğini de vurgulayan Ortaylı, “Tarihimizi değerlendirirken ucuzluktan ve küstahlıktan kaçınmak zorundayız.” dedi.

Cumhuriyeti kuranların iki motifi

Cumhuriyetin kurulmasının ardından demokrasinin kalıcı olmasının hedeflendiği öne süren İlber Ortaylı şöyle devam etti: “Türkiye’de demokrasi, kalıcı olmak üzere kurulmuştur. Cumhuriyeti kuranlar her zaman hedefe çok partili toplumu yerleştirmiştir. Hiçbirisinin Mussolini’ye, Hitler’e veya çağdaş antidemokratik, demokrasi düşmanı kuramlara ve söylemlere itibar etmediği açıktır. Hitler Almanyası cumhuriyet idaresinde ve ideolojisinde yeri olmayan bir unsurdur. Bundan bahsedenler yanlış iş yapanlar. Cumhuriyeti kuran insanların hiç değişmeyen, hiçbir zaman taviz vermedikleri, hiçbir zaman vazgeçmedikleri iki tane motif vardır. Bunlardan birincisi Almanya’ya güvenmemek ve Almanya ile fazla dost olmamak. İkinci motif; toplum hayatımızda modernleşme, kadın erkek eşitliğidir.”

Türkiye Cumhuriyeti’nde önemli kurumların bulunduğunu, ‘ordu’nun bunlardan biri olduğunu vurgulayan Ortaylı, kurmaylık eğitiminin, komutanlığın önemine değinerek, “Son zamanlardaki operasyonlar, Türkiye’de ordunun ve bahriyenin içine sızarak onu zayıflatmak ve dağıtmak gibi operasyonlar, basit bir kasaba fanatizminin ötesinde, okyanusun ötesinden düzenlenmiş olaylardır.” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *