“S-400’ler İncirlik’e taşındı” iddiasını yalanladı

“S-400’ler İncirlik’e taşındı” iddiasını yalanladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, S-400’lerin İncirlik’e taşındığı iddiası hakkında, “İddialar doğru değil. Aslı astarı yok” ifadelerini kullandı. Kalın Twitter mesajında ise, “Türk-Amerikan ilişkilerinin olması gereken yerde olması için verilen talimatları yerine getireceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

TRT Haber’in aktardığına göre, Sözcü Kalın, S-400’ler taşındı iddiasıyla ilgili, “Bu haberin aslı astarı yok. Bu tür spekülasyonlar ve yalan haberler ortaya atarak birtakım sahte gündemlere Türkiye çekilmek isteniyor. Vatandaşlarımız da sadece resmi açıklamalara itibar etsinler” dedi.

“ABD ile ortak mekanizma en kısa zamanda kurulacak”

ABD ile görüşmelere ilişkin Kalın şöyle dedi:

“Verimli görüşme oldu. F-16’lar konusuna gelince, F-35 çözülemiyorsa vakit kaybetmek gibi bir lüksümüz yok, telafi yoluna gidebiliriz. İhtiyaçların neler olduğunu tespit edelim, diğer konularla ilgili neler yapabiliriz, bunlarla ilgili çalışmalar sürüyor.”

ABD ile ortak mekanizma kurulması konusuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Cumhurbaşkanımızın Biden’la yapıcı bir görüşmesi oldu. İki lider Türk-Amerikan ilişkilerinin doğru bir stratejik çerçeve içine oturtma konusunda da mutabık kaldılar. Dışişleri Bakanlığıımızın koordinasyonunda en kısa zamanda kurulacak. Dostları çoğaltarak bir dış politika izliyoruz. Amacımız, ülkemizin menfaatlerini, çıkarlarını öne alarak herkesle iyi ilişkilerde bulunmak.”

Kalın ABD ile F-35 görüşmelerine ilişkin şunları söyledi:

“F-16’lar konusuna gelince, bizim haklı olarak 1,4 milyar dolarlık bir ödememiz var. F-35 programı sorunu çözülemiyorsa vakit kaybetme lüksümüz yok, bunu F-16’lar yoluyla telafi yoluna gidebiliriz. Teknik olarak çalışılması gereken konular var. Birinci tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır. Türkiye’nin F-35 programına çıkartılması haksız, hukuksuz bir uygulamadır. Amerikan Kongresi’nde S-400 alan Hindistan ve Avustralya’ya bir istisna getirilmesine ilişkin yasa tasarısı gündemde. Eğer mesele tek taraflı olarak Rusya’dan yüklü miktarda ağır silah alan ülkelerin yaptırıma tabi tutulması ise bu ülkelere neden istisna yapılıyor? F-35 sorunu çözülemiyorsa F-16’lar üzerinden telafi edilebilir. Umarım Kongre üyeleri de Türkiye’nin önemini görürler.”

“TSK her zaman teyakkuz halinde”

Kalın, Suriye’ye yeni harekat olup olmayacağıyla ilgili sorulan soruya ise şu yanıtı verdi:

“Cumhurbaşkanımız hep söylüyor ‘Bir gece ansızın girebiliriz’. İhtiyaç çerçevesinde bunun hesabı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yapılır. Sınır güvenliğimiz için TSK her zaman teyakkuz halinde.”

“Bölgede Ukrayna-Rusya gerilimini arzu etmiyoruz”

İbrahim Kalın, Ukrayna’ya SİHA satışıyla ilgili de “Bölgede Ukrayna-Rusya gerilimini arzu etmiyoruz” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *