Sudan’daki darbeci askerlere Avrupa’dan ‘ihanet’ suçlaması

Sudan’daki darbeci askerlere Avrupa’dan ‘ihanet’ suçlaması

Avrupa Birliği açıklamasında, “Sudan’da ordunun eylemleri devrime, geçiş dönemine ve Sudan halkının barış, adalet ve ekonomik gelişmeye yönelik meşru taleplerine ihanettir.” denildi.

Avrupa Birliği, Sudan’da Başbakan Abdullah Hamduk ile bazı sivil yöneticilerin ordu tarafından gözaltına alınmasını kınadı.

Avrupa, Sudan’ı, demokratik bir ülke olması için destekleyecek

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konuyla ilgili açıklamasında, “Güvenlik güçlerine yasa dışı şekilde gözaltına aldıkları kişileri serbest bırakma çağrısında bulunuyoruz. Sudan’da ordunun eylemleri devrime, geçiş dönemine ve Sudan halkının barış, adalet ve ekonomik gelişmeye yönelik meşru taleplerine ihanettir.” ifadesini kullandı. Barışçıl protesto hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Borrell, şiddetin ve kan dökülmesinin engellenmesi, iletişim ağlarının açık tutulması gerektiğini kaydetti.

Borrell, Sudan’ın demokratik bir ülke olması için çalışanları destekleyeceklerini söyledi.

Sudan’da son darbe

Sudan’da sabah saatlerinde Başbakan Abdullah Hamduk ve çok sayıda siyasetçi gözaltına alındı. Sudan Enformasyon Bakanlığı, Başbakan Hamduk’un darbeyi reddettiği için gözaltına alınarak bilinmeyen bir yere nakledildiğini duyurdu.

Ülkenin birçok yerinde elektrik ve internet hatları kesilirken, askeri güçlerin başkent Hartum’un Umdurman bölgesindeki radyo ve televizyon merkezini basarak çok sayıda çalışanı gözaltına aldığı bildirildi.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, geçiş dönemi hükümlerini feshettiklerini ve Anayasal Bildiri Anlaşmasının bazı maddelerini askıya aldıklarını belirtti.

Burhan, siyasi gruplar arasındaki kavgaların orduyu müdahale etmeye teşvik ettiğini ve yeni bir teknokrat hükümetin ülkeyi seçimlere götüreceğini söyledi.

Darbe girişiminin ardından hükümetin sivil kanadı ve çok sayıda siyasi parti halka sokağa inme çağrısı yaptı. Çağrının ardından başkent Hartum’un farklı bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanlı, askeri müdahaleye karşı gösteri düzenlemeye başladı.

Sudan’daki siyasi kriz

Sudan Meslek Odaları Birliği, Aralık 2018’deki “halk devrimine” sahip çıkılması ve sivil yönetime geçiş talebiyle yaklaşık 2 haftadır birçok kentte “devrimi” ve mevcut sivil hükümeti destekleyenler gösteriler düzenliyordu.

Birlik, daha önce eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in 30 yıllık iktidarına son veren kitlesel halk protestolarına öncülük etmişti.

Sudan’da hükümet geçen yıl laikliğe geçtiğini ilan etmişti.

Sudan’da hükümet ‘laik’liği kabul etti

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *