Cezayir, BMGK’nın kurduğu yuvarlak masadan çekildi

Cezayir, BMGK’nın kurduğu yuvarlak masadan çekildi

ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya olmak üzere 5 daimi üyeye sahip Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından, İsviçre’nin Cenevre kentinde, Fas ve Cezayir arasındaki “Batı Sahra sorununun görüşülmesi için” düzenlenen “yuvarlak masa toplantıları”ndan Cezayir çekildiğini duyurdu.

BMGK tarafından Avrupa’da düzenlenen toplantıdan çekilme kararını, Cezayir’in Batı Sahra ve Mağrib Ülkeleri Özel Temsilcisi Ammar Belani, Cezayir resmi ajansı APS’de yer alan açıklamasıyla ilan etti.

Belani, “Ülke makamları, Cezayir’in BM Daimi Temsilcisi’nden, BMGK başkanı ve üyelere ‘Cezayir’in Batı Sahra’yla ilgili yuvarlak masa toplantılarına katılmayacağını’ iletmesini istedi.” ifadelerini kullandı. “Söz konusu karar, Fas’ın, Cezayir’i çatışmanın bir tarafı olarak gösterme konusunda kötü niyetler taşıması nedeniyle artık bu formülün (yuvarlak masa toplantılarının) sorunun çözülmesinde verimli bir yöntem olmamasından ötürü alındı.” ifadelerini kullanan Belani, ayrıntılı bilgi vermedi.

Son dönemde iki ülke arasında tırmanışa geçen gerginliğin sonucu olarak, Cezayir ağustos ayında Fas ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurmuştu.

Batı Sahra sorunu, Fas ile Cezayir arasındaki ilişkilerde eskiden bu yana gerginliğe neden oluyor. Fas, Cezayir’i Batı Sahra bölgesindeki ayrılıkçı Polisario Cephesi’ni desteklemekle suçluyor. Cezayir’in de komşusu Fas’ın, Batı Sahra’daki adımlarını desteklemediği biliniyor.

BM herkesi aynı masaya oturtmak istiyor

Batı Sahra sorununun görüşülmesi için BM gözetiminde, Fas ile Batı Sahra bölgesindeki ayrılıkçı Polisario Cephesi arasında, komşu ülkeler Cezayir ve Moritanya’nın da katılımıyla yuvarlak masa toplantıları yapılmıştı.

İsviçre’nin Cenevre kentinde birincisi Aralık 2018, ikincisi Mart 2019‘da yapılan toplantının üçüncüsünün Mayıs 2019‘da yapılması kararlaştırılmış ancak dönemin BM Batı Sahra Temsilcisi Horst Köhler’in sağlık sorunları gerekçeli istifası nedeniyle üçüncüsü henüz gerçekleştirilemedi.

Eski Almanya cumhurbaşkanı Köhler’in bu görevden istifasından 2 yıl sonra 6 Ekim 2021‘de yerine atanan İtalyan Staffan de Mistura, BM Genel Sekreteri’nin Batı Sahra Özel Temsilcisi oldu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *