Boğaziçi Üniversitesi’nde 45 gözaltıdan 43’ü serbest

Boğaziçi Üniversitesi’nde 45 gözaltıdan 43’ü serbest

Boğaziçi Üniversitesi’nde, Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar, Bulu’nun görevden alınıp yerine Prof. Dr. Naci İnci’nin atanmasından sonra da devam ediyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanmış rektörü protesto ettikleri için kampüsten ağır şekilde darp edilerek gözaltına alınan 45 öğrenciden 43’ü emniyetten serbest bırakıldı. 2 öğrencinin ise savcılığa sevk edildiği açıklandı.

Anka Ajansı’nın aktardığına göre, serbest bırakılan öğrenciler “Biz şimdi gözaltından çıktık, hırpalandık ama güvendeyiz, özgürüz. Arkadaşlarımız da özgür olacak. Mücadele umuttur” notuyla sosyal medya hesaplarından bir açıklama yayınladı.

Öğrencilerin açıklamalarında şu ifadeler yer aldı: “Kayyumun da içinde olduğu binanın önünde 10 aydır yaptığımız gibi çadırımızı açmak, okulumuza anti demokratik bir şekilde tepeden indirilen ve intihalleriyle, hukuksuzluklarıyla meşhur kayyum iktidarını protesto etmek için oradaydık. Üzerimize saldıran onlarca güvenlik görevlisi yetmedi ki okulumuza 4 gözaltı aracı, yüzlerce çevik (polis) öğrenci servisleriyle geldiler. Naci (İnci) onları sakince camdan izlerken bu polisler bizleri darp edip, boğazlarımıza sarılıp, toplam 45 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisini gözaltına almış, yüzlercemizi de okulumuzun bahçesinde kovalamıştır. Biz şimdi gözaltından çıktık. Hırpalandık ama güvendeyiz, özgürüz. Arkadaşlarımız da özgür olacak. Mücadele umuttur.

HDP milletvekili üniversiteye alınmadı

Bu arada HDP Milletvekili Hüda Kaya da öğrencilere destek olmak için Boğaziçi Üniversitesi’ne geldi fakat güvenlik görevlileri tarafından kampüse alınmadı. Kaya, “Milletvekiliyim, benim girişimi engelleyemezsiniz. Bu yaptığınız doğru değil, kendinize gelin” dedi. Görevliler ise Kaya’ya “Ne emir aldıysak onu uyguluyoruz” diye yanıt verdi.

Boğaziçili öğrenciler, arkadaşlarının gözaltına alınmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Boğaziçi Üniversitesi’nde 292 gündür süren direnişimiz kapsamında her günkü gibi kayyumluk önünde direniş çadırlarını açmak istedik, ancak özel güvenlik birliği tarafından darpla engellenerek çadırımıza el konuldu. Bu sırada üç otobüs dolusu çevik kuvvet güney kampüse giriş yaptı. İkinci kez çadır açma girişiminde bulunurken bizi ablukaya alan polis, çadırı kaldırmamız karşılığında okulu terk edeceğini söyledi.

Öğrenciler çadırı kaldırdı ancak polis okulu terk etmedi, aksine okul içindeki polis mevcudiyeti giderek artarak devam etti. Bunun üzerine polisin okulu terk etmesi talebiyle oturma eylemine başlayan öğrenciler, saat 18:00’da güney kapıda basın açıklaması yaptıktan sonra dağılacaklarını duyurdular.

Ancak özel güvenlik ve çevik kuvvet birlikleri kayyumluk önüne ve etrafına konuşlanarak öğrencileri abluka altına aldı, ardından dağılın ihtarı dahi yapmadan hiçbir açıklama, uyarı yapmaksızın darp ve şiddetle sayısını bilmediğimiz bir grup arkadaşımızı gözaltına aldı.”

Rekörlük açıklaması

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğünden konuya ilişkin yapılan açıklamada, üniversitede eğitim-öğretim düzenini bozmaya yönelik eylemlerde bulunan bir grup öğrencinin Rektörlük binası önünde giriş-çıkışı kapatarak, bina kapısı önünü işgal etmek amacıyla çadır kurmak istediği belirtildi.

Açıklamada, daha önce bazı gruplar tarafından gerçekleştirilen ve kamu malına zarar vererek görevlilere tehdit oluşturan eylemler ile yakın zamanda gerçekleşen sözlü ve fiili saldırılar nedeniyle Rektörlük binası yakınında toplu eylemlere izin verilmemesinin kararlaştırıldığı anımsatıldı.

Benzer olumsuz sonuçların önünü almak amacıyla sabah saatlerinde çadırın güvenlik görevlileri tarafından kaldırıldığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu gruba kampüs içinde farklı alanlarda çadır kurma izni verileceği belirtilmesine rağmen aynı grup, bir süre sonra yeni bir çadırı aynı alana kurmak üzere toplanmış, güvenlik görevlilerinin uyarılarına karşın çadırı bina kapısını giriş-çıkışa kapatacak şekilde kurmak istemiştir. Bu duruma müdahale eden güvenlik görevlileri toplanan 100 kişilik öğrenci grubuna müdahalede yetersiz kalmış, bu durumda İstanbul Emniyet Müdürlüğü önlem almak üzere Rektörlük binası önüne gelmiştir. Saat 12.30’dan 17.30’a kadar bina önünde oturma eylemi yapan grupla müzakere yürütülmüş, gruba eylemlerinin yasa dışı olduğu, giriş-çıkışı engelleyerek çalışma düzenini bozdukları, yol kapatarak araç ve yaya trafiğini engelledikleri bildirilmiş, buna karşın eylemciler görevli memurlara hakaret etmişlerdir. Yapılan tüm uyarılara rağmen eylemlerini 5 saat boyunca sonlandırmayan gruba müdahale edilmiştir. Konu hakkında yapılan bir kısım haberlerde öğrencilerin haksız yere gözaltına alındığının belirtilmesi gerçeği yansıtmamaktadır. 5 saat boyunca kamusal alanı işgallerini sonlandırmaları yönünde yapılan uyarıları dikkate almayan 40 kişilik grup, müzakereyi kabul etmemiştir. ”

Açıklamada, Boğaziçi Üniversitesinin 17 bin öğrencisini temsil etmeyen bu azınlık grubun, tüm öğrenciler adına hareket ettiğini iddia edip kamuoyunu yanılttığı, üniversitenin eğitim-öğretim düzenini bozmaya yönelik faaliyetlerde bulunduğu vurgulanarak, ”158 yıllık bir eğitim-öğretim kurumunun itibarını kamuoyu nezdinde sarsabileceğini düşünenler yanılgı içindedir ve bu yollara başvuranlara karşın öğrencilerimiz ve mezunlarımızla Boğaziçi Üniversitesine sahip çıkmaya devam edeceğiz” denildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *