Afganistan’ın son yahudisini İstanbul’da haham karşıladı

Afganistan’ın son yahudisini İstanbul’da haham karşıladı

Afganistan’daki son Yahudi olarak bilinen Zebulun Simantov, Türkiye’nin vize vermesinin ardından tarifeli uçakla İstanbul’a geldi. İstanbul Havalimanı’nda Aşkenaz Hahamı Mendy Chitrik ile bazı yakınları tarafından karşılandı.

Alınan bilgiye göre, Afganistan’ın İran sınırındaki Herat vilayetinde doğan ve başkent Kabil’de ikamet eden 62 yaşındaki Simantov, Afganistan’dan bir süre önce Pakistan’a tahliye edilmişti.

Simantov, Türkiye’nin vize vermesi, Dışişleri Bakanlığının girişimleri ve yardımları sonucunda, Pakistan’ın başkenti İslamabad’tan hareket eden tarifeli uçakla İstanbul Havalimanı’na geldi.

İstanbul Aşkenaz Hahamı Mendy Chitrik ile bazı yakınları tarafından karşılanan Simantov, özel araçla buradan ayrıldı. Simantov’un 90 günlük vizesinin bulunduğu ve bir süre İstanbul’da kalacağı öğrenildi.

Simantov’un İsrail yerine ABD’ye yerleşmesi bekleniyor.

Kendini ülkeden tahliye etmek isteyen şirketten para talep etmişti

Taliban’ın 15 Ağustos’ta Kabil’de kontrolü sağlamasının ardından birçok Yahudi dernek, Simantov’u Afganistan’dan çıkarmak için girişimde bulunmuştu.

Haaretz gazetesinde 18 Haziran’da yer alan habere göre, Kahana’ya ait şirket, Simantov’u Afganistan’dan çıkarmak için girişimde bulundu.

Simantov kendisini tahliye etmek isteyen şirketten para talep etti ancak yetkililer bunu reddetti. Bunun üzerine Simantov, Afganistan’dan ayrılmayı kabul etmedi.

Kahana, KAN’a yaptığı açıklamada, “Sonunda fikrini değiştiren şey, komşularının ona git ve çocuklarımızı da al çünkü onlar da tehlikede demeleri oldu” sözlerini kullandı.

Uluslararası basında Simantov’un kendisiyle röportaj yapmak isteyen gazetecilerden de para talep ettiğine yönelik haberler yer almıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *